Έκλειψη είναι όταν ένα ουράνιο σώμα εισέρχεται στη σκιά ενός άλλου, ή όταν ένα άλλο ουράνιο σώμα εισέρχεται ανάμεσα σε εκείνο και τον παρατηρητή.  Το αποτέλεσμα της έκλειψης είναι να επηρεάζεται η φωτεινότητα του ουράνιου σώματος, πχ. του Ήλιου.  

Οι εκλείψεις στην αρχαιότητα, θεωρούνταν κακοί οιωνοί και κάθε λαός έδινε τη δική του εξήγηση για το φαινόμενο αυτό.  Για παράδειγμα οι Κινέζοι πίστευαν, ότι κατά την Ηλιακή έκλειψη, ένας δράκος έτρωγε τον Ήλιο. Ακόμα και σήμερα, η λέξη που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τη έκλειψη μεταφράζετε σε “ηλιοφαγία”.   Για τους περισσότερους λαούς τις αρχαιότητας οι εκλείψεις ήταν προάγγελοι κακών μαντάτων και γι αυτό προκαλούσαν πανικό. Σήμερα όμως, είναι “κάτι που δεν πρέπει να χάσουμε”. Όλοι θέλουν να είναι αυτόπτες μάρτυρες μιας έκλειψης και κατά προτίμηση ηλιακής, αφού θεωρείται κάτι σπάνιο.  Πολλοί μάλιστα ταξιδεύουν μέχρι την άκρη του κόσμου για να πετύχουν την καλύτερη οπτική της. Ο μόνος φόβος που προκαλεί πλέον, η ηλιακή έκλειψη είναι η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στην όραση, αν κάποιος την παρακολουθήσει με γυμνό οφθαλμό.

Οι εκλείψεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας, είναι η ηλιακή και η σεληνιακή έκλειψη.  

Ηλιακή Έκλειψη

Η έκλειψη Ηλίου είναι όταν ο Ήλιος κρύβεται, καθώς η σκιά της Σελήνης πέφτει πάνω στη Γη.  Μπορεί να είναι μερική ή ολική έκλειψη, ανάλογα με το αν η Σελήνη καλύπτει ένα μέρος ή ολόκληρη την επιφάνεια του ηλιακού δίσκου ή δακτυλιοειδής όταν αφήνει ακάλυπτη την περιφέρειά του.  Η ηλιακή έκλειψη για την αστρολογία θεωρείται Νέα Σελήνη. Έτσι, δηλώνει νέα ξεκινήματα και ελπίδες που ακόμα και η μερική έκλειψη τα κάνει πιο έντονα. Μας απασχολούν περισσότερο θέματα εσωτερικά, αναπροσδιορισμό των επιθυμιών μας, θέματα ταυτότητας και του “Εγώ” μας.  Δρομολογούμε πράγματα και δημιουργούμε καταστάσεις, έχουμε την ανάγκη να κάνουμε αλλαγές και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Με το που ξεκινάει μια ηλιακή έκλειψη καλό είναι να προγραμματίσουμε αυτά που θέλουμε να κάνουμε και να βάλουμε στόχους. Είναι μια περίοδος που ενδείκνυται να κάνουμε σχέδια, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι πρέπει να τα εκτελέσουμε αμέσως.

Σεληνιακή Έκλειψη

Η έκλειψη Σελήνης είναι όταν η σκιά της Γης κρύβει τη Σελήνη.  Μπορεί να είναι μερική ή ολική ανάλογα με το πως εισέρχεται η Σελήνη στη σκιά της Γης.  Μερική έκλειψη είναι όταν μόνο ένα τμήμα της Σελήνης εισέρχεται στη σκιά της Γης και ολική, όταν η Σελήνη εισέρχεται ολόκληρη στη σκιά της Γης.  Κατά την αστρολογία θεωρείται ότι έχει τις ίδιες επιρροές στα Ζώδια, όπως αυτές της Πανσελήνου. Οπότε, μας κάνουν πιο συναισθηματικούς και δηλώνουν ολοκλήρωση καταστάσεων.  Λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης που μας χαρακτηρίζει την περίοδο της έκλειψης, μπορεί να αντιδρούμε υπερβολικά και δραματικά σε διάφορα γεγονότα της καθημερινότητάς μας.  Κυρίως μας απασχολούν θέματα σχέσεων σε όλα τα επίπεδα (επαγγελματικά, αισθηματικά, οικογενειακά, κοινωνικά και προσωπικά). Η έκλειψη Σελήνης μας ταρακουνάει, μας φέρνει αναμνήσεις και όνειρα του παρελθόντος, μας κάνει να νιώσουμε το πέρασμα του χρόνου και να συνειδητοποιήσουμε την τρέχουσα κατάσταση, ώστε να δράσουμε αναλόγως.  Την περίοδο της σεληνιακής έκλειψης, καλό θα είναι να φέρουμε τα πράγματα σε μια ισορροπία, για να ελαττώσουμε τη συναισθηματική έξαρση την οποία βιώνουμε.