Κύρια άρθρα

Νέα Σελήνη

ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ-ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΖΥΓΟ

14 Οκτωβρίου 2023

Σχέσεις που εξελίσσονται

Ακριβώς στη μέση της εποχής του Ζυγού – της εποχής που ευνοεί ιδιαίτερα τις σχέσεις – ξεκινούν οι εκλείψεις. Πρόκειται για τη δεύτερη σειρά εκλείψεων του 2023 και με τις δυο εκλείψεις (περιμένουμε και σεληνιακή έκλειψη, στις 28/10) να κυβερνώνται από την Αφροδίτη, οι στενότεροι δεσμοί κι οι σχέσεις μας είναι έτοιμα να αλλάξουν.

Οι εκλείψεις, από τη φύση τους, δεν είναι πάντα εύκολες. Απαιτούν κάποιο είδος θυσίας για να φέρουν τα δώρα τους. Όλα ενισχύονται, διευρύνονται, γίνονται πιο έντονα. Για όσους από μας έχουμε πλανήτες μεταξύ 20ο και 22ο των ζωδίων του σταθερού σταυρού (Ζυγός, Κριός, Καρκίνος κι Αιγόκερως), αυτή η περίοδος θα μας επηρεάσει αισθητά. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών (έως και δυο χρόνια) ενδέχεται να γίνουν ισχυρές αλλαγές.

Η σημασία μιας Ηλιακής Έκλειψης

Μια ηλιακή έκλειψη είναι όπως ακριβώς μια Νέα Σελήνη, όταν το φεγγάρι περνάει ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Ωστόσο, η ηλιακή έκλειψη είναι πιο ισχυρή, γιατί η Σελήνη σκοτεινιάζει τον Ήλιο. Η ηλιακή έκλειψη του Οκτωβρίου είναι μια δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη, δηλαδή ο Ήλιος δεν θα σκοτεινιάσει εντελώς. Το πρωί, η Σελήνη θα καλύψει τον Ήλιο, έτσι ώστε ο Ήλιος να φαίνεται στον ουρανό σαν ένα φωτεινό δαχτυλίδι, γνωστό ως το δαχτυλίδι της φωτιάς.

Η ισχυρότερη και πιο σημαντική όψη στην αστρολογία είναι η σύνοδος Ηλίου-Σελήνης. Δίνει μια αναζωογονητική έκρηξη ενέργειας και πρωτοβουλίας. Αλλά φέρνει, επίσης, συναισθηματική ισορροπία, όχι παράλογα συναισθηματική κι όχι πολύ ψυχρή κι υπολογιστική. Σημαίνει ότι όλες οι δυνατότητες είναι στο τραπέζι και μπορούμε με δυναμισμό να κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Οπότε, είναι μια εξαιρετική στιγμή για να κάνουμε μια νέα αρχή, να γυρίσουμε σελίδα ή να ξεκινήσουμε ένα νέο στόχο. Παλιές συνήθειες, συμπεριφορές και πεποιθήσεις μπορεί να αμφισβητηθούν, καθώς αναζητούμε νέους τρόπους για να προοδεύσουμε. Η Νέα Σελήνη αντιπροσωπεύει το τέλος ενός κύκλου και την αρχή ενός νέου. Η επιρροή της Νέας Σελήνης διαρκεί τέσσερις εβδομάδες, αλλά μια ηλιακή έκλειψη διαρκεί περίπου έξι μήνες.

Αυτή η Ηλιακή Έκλειψη – Νέα Σελήνη

Συλλογικά, αυτή η έκλειψη στις 21ο 8’ του Ζυγού, έχει να κάνει με το να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και ν’ αποφασίσουμε ποιες λειτουργούν για μας και ποιες όχι. Ως μια υψηλής ταχύτητας και έντασης Νέα Σελήνη, είναι πιθανό να μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε νέους δεσμούς, αλλά θα υπάρξει κάποιο είδος παγίδας. Τίποτα δεν δίνεται δωρεάν, στη διάρκεια των εκλείψεων. Ο Ερμής είναι σε σύνοδο μ’ αυτό το φεγγάρι, φέρνοντας στο τραπέζι την ενέργεια της διπλωματίας και του συμβιβασμού – ιδιότητες που θα μας βοηθήσουν να βρούμε το δρόμο μας στις πιο δύσκολες στιγμές. Η Αφροδίτη-ο κυβερνήτης αυτής της έκλειψης, σχηματίζει μια τεταμένη αντίθεση με τον Κρόνο, προσκαλώντας μας να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτά που δίνουμε και σ’ αυτά που παίρνουμε, να σκάψουμε βαθιά μέσα μας, να βρούμε την πραγματική μας αξία και να ζητήσουμε αυτό που αξίζουμε.

Αυτή η έκλειψη είναι, επίσης, σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα και εμφανίζεται σ’ αυτό που είναι γνωστό ως Via Compusta (η περιοχή ανάμεσα στις 15ο του Ζυγού και τις 15ο του Σκορπιού). Το τετράγωνο με τον Πλούτωνα είναι ενδεικτικό τραυμάτων και πληγών που βγαίνουν στην επιφάνεια – πληγές που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επουλωθούν. Το να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ή ενός θεραπευτή, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να ξεκαθαρίσουμε τα προβλήματα και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε ενεργά με τα ζητήματα της σχέσης μας. Μπορεί, επίσης, να είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τυχόν προσωπικά τραύματα ή τραύματα που έχουμε με φίλους, με πρώην, με συνεργάτες ή άλλα άτομα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια συντονισμένη πρόοδο.

Ωστόσο, με τον Πλούτωνα, υπάρχει η πιθανότητα να πρέπει πρώτα να καταστρέψουμε και να καθαρίσουμε, για να συμβεί η αλλαγή. Η διαδικασία δεν είναι όμορφη, αλλά έτσι λειτουργεί η φύση. Είναι πάντα πιο σκοτεινά πριν την αυγή και το να αντιμετωπίσουμε τις σκιές μας θα μας δυναμώσει, τελικά.

Via Compusta σημαίνει ο Πύρινος Δρόμος. Χρησιμοποιείται, κυρίως, στην Ωριαία (βασισμένη σε ερωτήσεις) Αστρολογία και μπορεί να ισχύει και για να περιγράψει την ενέργεια μιας έκλειψης. Αυτή η έκλειψη μπορεί να εντείνει μια στιγμή που νιώθουμε ήδη ιδιαίτερα ταραγμένοι και γι’ αυτό πρέπει να μείνουμε μ’ αυτά που νιώθουμε, πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση. Η μεγαλύτερη δύναμη του Ζυγού -και αδυναμία- είναι η λήψη αποφάσεων. Έχουμε την τάση να εξετάζουμε την κατάσταση μιας σχέσης απ’ όλες τις οπτικές γωνίες, με δίκαιο, ορθολογικό, σταθερό τρόπο και αντικειμενικότητα.

Αυτή η έκλειψη απέχει, επίσης, μόνο δυο μοίρες από τον απλανή αστέρα Spica, που προσφέρει μια πιθανή διέξοδο από το δράμα. Ο Spica είναι ένα από τα πιο «τυχερά» άστρα, με αστρολογικούς όρους. Μας δίνει την ευκαιρία να ενεργήσουμε με αξιοπρέπεια, να κερδίσουμε την υποστήριξη και τη βοήθεια των φίλων μας και να ξεκινήσουμε καλλιτεχνικά ή ανθρωπιστικά έργα, που θα καταλήξουν σε επιτυχία. Ο Spica είναι ένα από τα πιο θετικά στοιχεία αυτής της έκλειψης κι ο συντονισμός μας με την ενέργειά του, θα μας βοηθήσει να βρούμε το δρόμο μας μέσα σ’ αυτή την έντονη περίοδο.