Κύρια άρθρα

Νέα Σελήνη

ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΞΟΤΗ

23 Νοεμβρίου 2022

Η εποχή των εκλείψεων τελείωσε επιτέλους και μ’ αυτή τη Νέα Σελήνη στον αισιόδοξο, λαμπερό και χαρούμενο Τοξότη, έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε τα πράγματα και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Η ενέργεια που υπάρχει γύρω απ’ αυτό το καινούριο φεγγάρι είναι απίστευτα θετική και υπόσχεται ανάπτυξη και πνευματική διορατικότητα – ιδιαίτερα, αν είχαμε κάποιες πολύ έντονες και δύσκολες αλλαγές τους τελευταίους μήνες.

Η έννοια της Νέας Σελήνης

Η σύνοδος Ήλιου-Σελήνης αντιπροσωπεύει το τέλος ενός κύκλου και την αρχή ενός άλλου νέου κύκλου 28 ημερών. Δίνει μια αναζωογονητική έκρηξη ενέργειας και πρωτοβουλίας. Αλλά φέρνει, επίσης, συναισθηματική ισορροπία – όχι, όμως, παράλογα συναισθηματική, ούτε πολύ ψυχρή. Τα καινούρια φεγγάρια συνδέονται με νέα ξεκινήματα στην αστρολογία, καθώς υποδηλώνουν το σημείο επαναφοράς ενός νέου σεληνιακού κύκλου. Θεωρείται η πιο υποστηρικτική φάση της Σελήνης για να ξεκινήσουμε νέα έργα, να θέσουμε προθέσεις ή να βάλουμε καινούριες ενέργειες στη ζωή μας – γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι σχεδιάζουν τελετουργικά εκδήλωσης κάτω από τη Νέα Σελήνη. Μπορεί να αμφισβητήσουμε παλιές συνήθειες, συμπεριφορές και πεποιθήσεις, καθώς αναζητάμε καινούριους τρόπους για να εξελιχθούμε.

Αυτή η Νέα Σελήνη

Τα θέματα του Τοξότη περιλαμβάνουν ταξίδια, διδασκαλία, προσωπική ανάπτυξη, διασκέδαση και επέκταση. Αν έχουμε μια δυνατή επιθυμία να ταξιδέψουμε, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να σπείρουμε τους σπόρους για ένα ταξίδι κάπου, ίσως ακόμα και να επισκεφτούμε ένα πολυπόθητο πνευματικό καταφύγιο ή να βρεθούμε σε ένα μαγικό μέρος κοντά στη φύση.

Το να αναλάβουμε δράση σε κάποιο από τα θέματα του Τοξότη αυτή τη στιγμή, πιθανότατα θα αποφέρει βαθιές γνώσεις – οπότε, ας αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο κι ας ανοιχτούμε στη σοφία του Σύμπαντος. Το σύμβολο του Τοξότη είναι ο Κένταυρος που εκτοξεύει το βέλος της γνώσης του στον ουρανό για να την μοιραστεί ο κόσμος. Αξιοποιώντας την ενέργεια αυτής της Νέας Σελήνης, θα διαπιστώσουμε ότι ο κόσμος είναι πιο πρόθυμος και πιο ανοιχτόμυαλος απέναντί μας.

Ο κυβερνήτης αυτής της Νέας Σελήνης είναι ένας ισχυρά τοποθετημένος Δίας στις 28Ο των Ιχθύων. Στην αρχαία αστρολογία ο Δίας ήταν ο παραδοσιακός κυβερνήτης αυτού του ζωδίου κι έτσι σ’ αυτή τη θέση λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή είναι η τελευταία φορά που ο Δίας θα βρίσκεται στο ζώδιο των Ιχθύων για τα επόμενα δώδεκα περίπου χρόνια, κάνοντας αυτή την περίοδο ιδανική για να αξιοποιήσουμε τα άφθονα δώρα του. Για άλλη μια φορά, τα ταξίδια είναι κεντρικό θέμα, όπως και η πνευματική ανάπτυξη και η προσωπική επέκταση. Πώς ταιριάζουν αυτά τα θέματα στον κόσμο μας; Τι κάνουμε για να εξελιχθούμε, να εξερευνήσουμε, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας; Διαλογισμός, γιόγκα, αυθόρμητος χορός, πνευματικά καταφύγια και ολιστικές θεραπείες είναι όλα στο μενού αυτής της Νέας Σελήνης – οπότε, μπορούμε να επιλέξουμε ό,τι μας ταιριάζει.

Ο Δίας είναι επίσης σε σύνοδο με τον μαγικό, μυστικιστικό Ποσειδώνα, επιτρέποντάς μας να φτάσουμε εκείνα τα ισχυρά, πνευματικά ύψη που τόσο λαχταρούμε. Βέβαια, ίσως να το παρατραβήξουμε χωρίς να το καταλάβουμε και θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η απόδραση και η πνευματικότητα συχνά βρίσκονται δίπλα-δίπλα. Από εμάς εξαρτάται να αξιοποιήσουμε το αρχέτυπο του μυστικιστή κι όχι το αρχέτυπο αυτού που δραπετεύει για να ξεφύγει, στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ας αφεθούμε σε υγιεινές τελετουργίες κι ας αποφύγουμε οτιδήποτε μας μουδιάζει και μας παραλύει.

Ο Άρης σχηματίζει τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και το Δία κι έτσι θα πρέπει να ελέγξουμε συλλογικά τον εαυτό μας και τα κίνητρά μας, ενεργώντας με απόλυτη ακεραιότητα. Μια ισχυρή, ηθική πυξίδα μας βοηθά να βρούμε το δρόμο μας και είναι το κλειδί, αν θέλουμε να αναδυθούμε με τον αυτοσεβασμό μας άθικτο.

Ευτυχώς, ο Άρης βρίσκεται σε ένα δυνατό τρίγωνο με τον Κρόνο – ένα τρίγωνο, που θα πρέπει να εξομαλύνει τις ιδιότροπες ενέργειες που υπάρχουν, να μας βοηθήσει να επιλέξουμε δομή, πειθαρχία και να επιδείξουμε ηθική ανωτερότητα. Αυτό βοηθά, επίσης, να μετριαστεί η υπερβολική ενέργεια που πολλές φορές μπορεί να προσκαλέσει ο Τοξότης, περιορίζοντας την επιθυμία να τα κάνουμε όλα, με τη μία, αυτή τη στιγμή. Έχοντάς το αυτό στο νου μας, είναι σημαντικό οι προθέσεις μας να είναι πολύ συγκεκριμένες, διαφορετικά μπορεί να καταλήξουμε εξαντλημένοι.

Με δυο λόγια, αυτή η Νέα Σελήνη μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούριες προοπτικές και να αναπτυχθούμε σε πνευματικό επίπεδο. Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να είμαστε υπεύθυνοι και να έχουμε ηθικές αρχές.