Η Μικρή Αρκάνα

Η Μικρή Αρκάνα

Η Μικρή Αρκάνα αποτελείται συνολικά από πενήντα έξι κάρτες, που χωρίζονται σε τέσσερα σύνολα δεκατεσσάρων χαρτιών.

Τα τέσσερα αυτά σύνολα είναι τα ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ, τα ΚΑΡΟ, τα ΣΠΑΘΙΑ και οι ΚΟΥΠΕΣ.

Το κάθε σύνολο από αυτά αποτελείται από δέκα κάρτες με αριθμούς από το ένα ως το δέκα και τέσσερις ακόμα φιγούρες που είναι ο ΒΑΛΕΣ, ο ΙΠΠΟΤΗΣ, η ΝΤΑΜΑ και ο ΡΗΓΑΣ.

Πάλι, η κάθε κάρτα αντιπροσωπεύει διαφορετικές αξίες και κρύβει διάφορα στοιχεία, ερμηνεύοντας μ’ αυτό τον τρόπο πολλά και δυσνόητα γεγονότα της πραγματικότητας.

Τα ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ αντιπροσωπεύουν το στοιχείο της Φωτιάς και τα ζώδια του Κριού, του Λέοντα και του Τοξότη, πράγμα που σημαίνει ότι σχετίζονται με τη φιλοδοξία και το δυναμισμό του ενδιαφερόμενου, αποκαλύπτουν σημαντικές αλλαγές και αναφέρονται κυρίως σε επαγγελματικά σχέδια και εξελίξεις.

Τα ΚΑΡΟ αντιπροσωπεύουν το στοιχείο της Γης και τα ζώδια του Ταύρου, της Παρθένου και του Αιγόκερου και άρα σχετίζονται με τον ορθολογισμό, την υπομονή και το πείσμα, δηλώνουν ανάγκη για συναισθηματική και υλική ασφάλεια και φανερώνουν στοιχεία για τον οικονομικό και επαγγελματικό τομέα του ανθρώπου.

Τα ΣΠΑΘΙΑ αντιπροσωπεύουν το στοιχείο του Αέρα και τα ζώδια των Διδύμων, του Ζυγού και του Υδροχόου και δηλώνουν ανησυχία κι ανεξάρτητο πνεύμα, φανερώνουν ανάγκη για ισορροπημένη ζωή και σχετίζονται κυρίως με πολύπλοκες αποφάσεις, με μια έντονη ανάγκη για ουσιαστική έκφραση και επικοινωνία και με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη.

Οι ΚΟΥΠΕΣ, τέλος, αντιπροσωπεύουν το στοιχείο του Νερού και τα ζώδια του Καρκίνου, του Σκορπιού και των Ιχθύων κι αποκαλύπτουν ευαισθησία, φαντασία, δημιουργικότητα κι ανεπτυγμένη διαίσθηση και σχετίζονται με το συναισθηματικό τομέα του ενδιαφερόμενου, ενώ φανερώνουν και κάποια γενικότερα στοιχεία για τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.

Ο αριθμός που χαρακτηρίζει κάθε μια από τις αριθμημένες κάρτες, της δίνει κι ένα ξεχωριστό νόημα, αφού κάθε αριθμός αποτελεί κι ένα σύμβολο.

Ταυτόχρονα, κάθε φιγούρα έχει τη δική της σημασία, συμβολίζοντας διαφορετικές ηλικίες, επίπεδα εμπειρία και γνώσης (για παράδειγμα, ο Βαλές συμβολίζει την παιδική κι εφηβική ηλικία) και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων.

Έτσι, λοιπόν, κάθε κάρτα της ΜΙΚΡΗΣ ΑΡΚΑΝΑΣ έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκει και τον αριθμό ή τη φιγούρα που αντιπροσωπεύει.

 

ΤΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ

Ο ΑΣΣΟΣ (1) ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ στη σωστή του θέση αποτελεί ένα θετικό σημάδι, καθώς προαναγγέλλει επιτυχία σε κάθε εγχείρημα. Η κάρτα αντεστραμμένη δηλώνει απογοήτευση, στεναχώρια, στασιμότητα και αποτυχία.

Το ΔΥΟ (2) ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ γενικά συμβολίζει την επαγγελματική επιτυχία, τη δημιουργία και την υλική ευημερία. Αντεστραμμένο προμηνύει προβλήματα, αναστάτωση και στεναχώρια.

Το ΤΡΙΑ (3) ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ είναι μια πολύ θετική κάρτα που υπόσχεται στον ενδιαφερόμενο τη μέγιστη δυνατή ευτυχία, όχι όμως επειδή έτσι έτυχε, αλλά επειδή ο ίδιος πίστεψε στα όνειρά του και βρήκε τρόπο να τα υλοποιήσει. Η κάρτα αντεστραμμένη περιέχει όλες τις αρνητικές σημασίες του αριθμού τρία (3), που είναι η ματαιοδοξία, η αφέλεια, ο εγωισμός και η αποτυχία.

Το ΤΕΣΣΕΡΑ (4) ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ είναι η κάρτα της ευημερίας, της ευτυχίας και της επιτυχίας και υπόσχεται στον ενδιαφερόμενο πως οτιδήποτε κι αν επιθυμεί από τη ζωή του, τώρα θα γίνει πραγματικότητα. Σε ανάποδη θέση επηρεάζεται από τις αρνητικές πλευρές του αριθμού τέσσερα (4) κι αποκαλύπτει απρόσμενες καθυστερήσεις, αβεβαιότητα και αστάθεια στη ζωή του ενδιαφερόμενου.

Το ΠΕΝΤΕ (5) ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ είναι η κάρτα των συγκρούσεων κι αυτό ισχύει σε κάθε τομέα της ζωής του ενδιαφερόμενου. Το ΠΕΝΤΕ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ αντεστραμμένο σχετίζεται και πάλι με τις συγκρούσεις και τις διαμάχες που αποκαλύπτονται από τη σωστή του όψη, μόνο που τα προβλήματα αυτή τη φορά είναι πιο σοβαρά.

Το ΕΞΙ (6) ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ συμβολίζει την επιτυχία ύστερα από αξιέπαινη επιμονή και προσπάθεια, αλλά προειδοποιεί ότι αυτή δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί σαν αφορμή για εφησυχασμό και παραίτηση. Με την αρνητική του σημασία δηλώνει θλίψη, στεναχώρια κι αποτυχία.

Το ΕΠΤΑ (7) ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ δηλώνει πως ο ενδιαφερόμενος, παρόλο που οι καταστάσεις που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο είναι αρκετά δύσκολες, έχει μεγάλα αποθέματα ψυχικής ενέργειας που τον βοηθούν να ξεπεράσει σχεδόν τα πάντα. Αντεστραμμένο δηλώνει έλλειψη ψυχικής δύναμης, κούραση, φόβο και δισταγμό.

Το ΟΚΤΩ (8) ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ υπόσχεται στον ενδιαφερόμενο πως όποιο δρόμο κι αν επιλέξει, θα βγει σίγουρα κερδισμένος. Αντεστραμμένο αποκαλύπτει μια αρκετά δύσκολη κι αγχωτική περίοδο στη ζωή του ενδιαφερόμενου.

Το ΕΝΝΙΑ (9) ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ συμβολίζει την επίτευξη ενός πολυπόθητου στόχου και υπόσχεται χαρά, ικανοποίηση και αναγνώριση. Σε αντεστραμμένη θέση αποκαλύπτει σημαντικά προβλήματα και στεναχώριες και προειδοποιεί για επιπόλαιη συμπεριφορά και λανθασμένες κινήσεις.

Το ΔΕΚΑ (10) ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ είναι μια βαθιά συμβολική κάρτα που αποκαλύπτει αλλαγές, ανακατατάξεις και κινδύνους. Στην αντεστραμμένη του όψη έχει περίπου την ίδια σημασία, προμηνύοντας σημαντικές αλλαγές, μόνο που τώρα η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του ενδιαφερόμενου.

Ο ΒΑΛΕΣ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ αντιπροσωπεύει τα νεαρά άτομα που ανήκουν στα ζώδια της Φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης) και συνεπώς τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι ο δυναμισμός, η δημιουργικότητα, η ανεξαρτησία και η πνευματική εγρήγορση. Η κάρτα αντεστραμμένη συμβολίζει τις αρνητικές πτυχές της νεαρής ηλικίας, δηλαδή τον υπέρμετρο ενθουσιασμό και την υπερβολική αυτοπεποίθηση, που οδηγούν σε μεγάλα λάθη κι επικίνδυνα ρίσκα.

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ αντιπροσωπεύει τους άντρες ηλικίας εικοσιπέντε με σαράντα χρονών που ανήκουν στα ζώδια της Φωτιάς και ξεχωρίζουν για το δυναμισμό, τον αυθορμητισμό και την αποφασιστικότητά τους. Στην αντεστραμμένη του όψη συμβολίζει και πάλι την ίδια ηλικία, αλλά και την απληστία και τη ματαιοδοξία που παρατηρούνται εξίσου συχνά.

Η ΝΤΑΜΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ αντιπροσωπεύει τις ώριμες γυναίκες που ανήκουν στα ζώδια της Φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης) και συνεπώς πρόκειται για μια γυναίκα με μεγάλη αυτοπεποίθηση, δυναμισμό κι ανεξάρτητο πνεύμα. Η κάρτα αντεστραμμένη φανερώνει μια γυναίκα με χαμηλή αυτοπεποίθηση που έχει διαρκώς ανάγκη την αποδοχή και την επιβεβαίωση των άλλων.

Ο ΡΗΓΑΣ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ συμβολίζει τους άντρες που ανήκουν στα ζώδια της Φωτιάς και ξεχωρίζουν για το δυναμισμό και την αποφασιστικότητά τους. Ο ΡΗΓΑΣ στην αρνητική του πλευρά αντιπροσωπεύει όλους εκείνους τους άντρες από σαράντα ετών και πάνω, που ενώ είναι φιλόδοξοι και δυναμικοί, στερούνται της απαιτούμενης σοφίας, τιμιότητας και σταθερότητας.

 

ΤΑ ΚΑΡΟ

Ο ΑΣΣΟΣ (1) ΚΑΡΟ αποκαλύπτει συναρπαστικές εξελίξεις που θα βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή του ενδιαφερόμενου και θα του προσφέρουν ένα ισχυρό κίνητρο για πρόοδο. Με την αρνητική του σημασία συμβολίζει κυρίως την απληστία και τη ματαιοδοξία.

Το ΔΥΟ (2) ΚΑΡΟ αποκαλύπτει μια αρκετά ενδιαφέρουσα και παραγωγική περίοδο, γεμάτη έμπνευση, δημιουργικότητα και νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Αντεστραμμένο δηλώνει ανικανότητα για ισορροπία και αρμονία, αναταραχή, προβλήματα και παραπλάνηση.

Το ΤΡΙΑ (3) ΚΑΡΟ συμβολίζει επιτυχία, μεγάλες απολαβές, δημιουργία, αισιοδοξία και σταθερότητα. Με την αρνητική του σημασία αποκαλύπτει δυσκολίες και στασιμότητα, συχνά λόγω φόβου για το άγνωστο.

Το ΤΕΣΣΕΡΑ (4) ΚΑΡΟ αποτελεί την κάρτα της επιτυχίας και της ευημερίας και δηλώνει αυξημένα κέρδη για τον ενδιαφερόμενο. Αντεστραμμένο αποκαλύπτει προβλήματα και δυσκολίες, λόγω αστάθειας, επιπολαιότητας και λανθασμένης αντίληψης.

Το ΠΕΝΤΕ (5) ΚΑΡΟ αποκαλύπτει μια έλλειψη, ένα συναίσθημα ότι κάτι λείπει, ότι  ο ενδιαφερόμενος νιώθει ανάξιος να αγαπηθεί ή ότι παραμελεί τον εαυτό του. Σε αντεστραμμένη θέση μπορεί, να υπονοεί το φόβο (δικαιολογημένο ή όχι) της απόρριψης από κάποιον – εργοδότη, σύντροφο ή φίλο.

Το ΕΞΙ (6) ΚΑΡΟ έχει συνδεθεί παραδοσιακά με την υλική ευημερία, την προσφορά και τη φιλανθρωπία. Με την αρνητική του σημασία δηλώνει δυσαρέσκεια, απογοήτευση και θλίψη λόγω λανθασμένων επιλογών και σημαντικών απωλειών.

Το ΕΠΤΑ (7) ΚΑΡΟ σχετίζεται κυρίως με έννοιες όπως η ισορροπία, η δημιουργία, η ομορφιά και η ανάπτυξη. Με την αρνητική του σημασία συμβολίζει την ατυχία και την αποτυχία και φανερώνει δύσκολες συνθήκες ζωής.

Το ΟΚΤΩ (8) ΚΑΡΟ αποτελεί ένα πολύ θετικό σημάδι – συμβολίζει το δυναμισμό και την έμπνευση, φανερώνει εξαιρετικές ικανότητες και εγγυάται πρόοδο κι επιτυχία. Το ΟΚΤΩ ΚΑΡΟ αντεστραμμένο αποκαλύπτει κόπο, ανησυχία, προβληματισμό και αποτυχία.

Το ΕΝΝΙΑ (9) ΚΑΡΟ συμβολίζει τη θετική ολοκλήρωση ενός κύκλου, την αισιόδοξη έκβαση μιας κατάστασης και, γενικότερα, την επιτυχία και την πληρότητα. Με την αρνητική του σημασία αποτελεί σημάδι θλίψης, απογοήτευσης κι αποτυχίας.

Το ΔΕΚΑ (10) ΚΑΡΟ σχετίζεται κυρίως με τον επαγγελματικό και οικονομικό τομέα του ενδιαφερόμενου κι αποκαλύπτει τη θετική κατάληξη μιας πορείας και το ξεκίνημα μιας όμορφης και ξένοιαστης περιόδου – όσον αφορά σ’ αυτούς τους δυο τομείς. Με την αρνητική του σημασία συμβολίζει την αποτυχία και την απογοήτευση και σχετίζεται με δυσκολίες και περιορισμούς.

Ο ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΟ αντιπροσωπεύει τα νεαρά άτομα που ανήκουν στα ζώδια του Ταύρου, της Παρθένου και του Αιγόκερου, που τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η υπευθυνότητα, η πρακτικότητα, η υπομονή και η έντονη ανάγκη για οικονομική και συναισθηματική ασφάλεια. Η κάρτα αντεστραμμένη συμβολίζει τις αρνητικές πτυχές της νεαρής ηλικίας – την απειρία, την αφέλεια, την απερισκεψία και την υπέρμετρη αισιοδοξία.

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΚΑΡΟ αντιπροσωπεύει τους άντρες μέσης ηλικίας που ανήκουν στα ζώδια της Γης κι χαρακτηρίζονται από εργατικότητα, υπομονή και σταθερότητα. Αντεστραμμένος δηλώνει απουσία ωριμότητας, σταθερότητας και αποφασιστικότητας.

Η ΝΤΑΜΑ ΚΑΡΟ αντιπροσωπεύει τις ώριμες σε ηλικία γυναίκες που ανήκουν στα ζώδια της Γης και χαρακτηρίζονται από εργατικότητα, πρακτικότητα, επιμονή, αφοσίωση, τρυφερότητα και γενναιοδωρία. Στην αντεστραμμένη της όψη αντιπροσωπεύει τις γυναίκες από σαράντα και πάνω, που δεν έχουν κατορθώσει ν’ αποκτήσουν εκείνα που θα ήθελαν.

Ο ΡΗΓΑΣ ΚΑΡΟ αντιπροσωπεύει τους ώριμους σε ηλικία άντρες που ανήκουν στα ζώδια της Γης, έχουν βιώσει πολλές εμπειρίες, έχουν αποκτήσει σημαντικές  γνώσεις κι έχουν μάθει να σκέφτονται και να λειτουργούν με ηρεμία και σύνεση. Στην αντεστραμμένη του όψη αντιπροσωπεύει τους άντρες ηλικίας από σαράντα χρόνων και πάνω, που είναι δυναμικοί κι έχουν ικανότητες, αλλά δεν χρησιμοποιούν το σωστό τρόπο για να πετύχουν όσα επιθυμούν.

 

ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ

Ο ΑΣΣΟΣ (1) ΣΠΑΘΙ είναι η κάρτα της πνευματικής διαύγειας, της οξύνοιας, της έμπνευσης και της ψυχικής αντοχής, των ριζικών καινοτομιών και των ριζοσπαστικών αποφάσεων. Με την αρνητική του σημασία περιλαμβάνει τις έννοιες του εγωκεντρισμού, της κακεντρέχειας, της ματαιοδοξίας και της μισαλλοδοξίας.

Το ΔΥΟ (2) ΣΠΑΘΙ είναι μια μυστηριώδης κάρτα με διφορούμενο νόημα, εμπεριέχοντας τόσο την έννοια της αρμονίας όσο και την έννοια της σύγκρουσης. Η αρνητική του σημασία περιλαμβάνει τις έννοιες του ψέματος, της απάτης, της διχόνοιας και της δυσαρμονίας.

Το ΤΡΙΑ (3) ΣΠΑΘΙ συμβολίζει την ανανέωση και την ωφέλιμη αλλαγή, μέσα όμως από καταστάσεις μεγάλου ψυχικού πόνου και θλίψης, κυρίως λόγω της διάλυσης ισχυρών συναισθηματικών δεσμών. Αντεστραμμένο υπονοεί πνευματική σύγχυση και αμέλεια.

Το ΤΕΣΣΕΡΑ (4) ΣΠΑΘΙ δηλώνει ηθελημένη απομόνωση του ενδιαφερόμενου, ώστε να ηρεμήσει και να αναγεννηθεί, μετά από μια περίοδο γεμάτη προβλήματα, συγκρούσεις, πνευματική σύγχυση και κούραση. Με την αρνητική του σημασία αποτελεί ένα απαισιόδοξο σημάδι που δηλώνει δυσαρμονία, ακαταστασία και χάος.

Το ΠΕΝΤΕ (5) ΣΠΑΘΙ είναι μια κάρτα που φανερώνει άγχος, απώλεια κι αποτυχία, έννοιες που επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Το αντεστραμμένο ΠΕΝΤΕ ΣΠΑΘΙ έχει χαρακτηριστεί από πολλούς μελετητές, ως η κάρτα της αποτυχίας και της ήττας.

Το ΕΞΙ (6) ΣΠΑΘΙ είναι η κάρτα της μακροπρόθεσμης επιτυχίας, της ανανέωσης και της σταδιακής λύτρωσης από έννοιες και προβλήματα. Με την αρνητική του σημασία συμβολίζει την αποτυχία και την απογοήτευση και δηλώνει πως υπαίτιος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς, είναι κυρίως ο ίδιος.

Το ΕΠΤΑ (7) ΣΠΑΘΙ είναι μια κάρτα με ποικίλα νοήματα, πότε αισιόδοξα, πότε αρνητικά, ανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ενδιαφερόμενος. Με την αρνητική του σημασία συμβολίζει την επιπολαιότητα, την αστάθεια, τις επιφανειακές καταστάσεις και τη μυστικοπάθεια.

Το ΟΚΤΩ (8) ΣΠΑΘΙ έχει μάλλον απαισιόδοξο μήνυμα, φανερώνοντας  περιορισμό και καταπίεση. Στην αρνητική του όψη έχει ένα διπλό νόημα – από τη μια μεριά αποκαλύπτει σημαντικά προβλήματα για τον ενδιαφερόμενο κι από την άλλη υπόσχεται γρήγορη απαλλαγή από αυτά.

Το ΕΝΝΙΑ (9) ΣΠΑΘΙ δηλώνει κυρίως απελπισία, ψυχικό πόνο, στεναχώρια, άγχος κι απογοήτευση. Αντεστραμμένο έχει παρόμοια σημασία.

Το ΔΕΚΑ (10) ΣΠΑΘΙ αποτελεί σημάδι καταστροφής κι αποτυχίας και δηλώνει πως ο ενδιαφερόμενος έχει φτάσει στο πιο χαμηλό, οριακό σημείο της ζωής του. Με την αρνητική του σημασία συνδέεται παραδοσιακά με την κακοτυχία, την αποτυχία, τα προβλήματα, τη θλίψη και τους περιορισμούς και δηλώνει ξαφνική κι απότομη αλλαγή.

Ο ΒΑΛΕΣ ΣΠΑΘΙ συμβολίζει τα νεαρά άτομα που ανήκουν στα ζώδια του Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός και Υδροχόος) που τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους είναι η πνευματική διαύγεια και η εγρήγορση, η ανεξαρτησία, η σωστή χρήση του λόγου και η ανάγκη για συνεχή, πνευματική διέγερση. Αντεστραμμένος συμβολίζει τα άτομα νεαρής ηλικίας που στερούνται ωριμότητας και σύνεσης, χωρίς καμιά συναίσθηση των ευθυνών τους απέναντι στους άλλους.

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΣΠΑΘΙ αντιπροσωπεύει τα άτομα ηλικίας από είκοσι πέντε ως σαράντα χρόνων, που ανήκουν στα ζώδια του Αέρα και ξεχωρίζουν για το οξύ πνεύμα τους, την αυτοπεποίθησή τους και την τάση τους για τακτική αλλαγή και ανανέωση. Η κάρτα αντεστραμμένη αντιπροσωπεύει τους άντρες αυτής της ηλικίας, που ενώ έχουν σπάνιες ικανότητες και πολλά προσόντα, τα χρησιμοποιούν για λάθος σκοπούς.

Η ΝΤΑΜΑ ΣΠΑΘΙ αντιπροσωπεύει τις ώριμες γυναίκες που ανήκουν στα ζώδια του Αέρα και χαρακτηρίζονται από ισχυρή αυτοπεποίθηση, οξύ πνεύμα και ανάγκη για ισορροπία. Αντεστραμμένη αντιπροσωπεύει τις γυναίκες αυτής της ηλικίας, που δεν έχουν κατορθώσει να νιώσουν τη χαρά και την ευτυχία στη ζωή τους.

Ο ΡΗΓΑΣ ΣΠΑΘΙ αντιπροσωπεύει τους ώριμους άντρες που ανήκουν στα ζώδια του Αέρα και χαρακτηρίζονται από μοναδική πνευματική διαύγεια, δημιουργικότητα κι ενεργητικότητα. Ο αντεστραμμένος ΡΗΓΑΣ ΣΠΑΘΙ αντιπροσωπεύει τα αρνητικά χαρακτηριστικά που συναντάμε στους άντρες των ζωδίων του Αέρα και δεν είναι άλλα από τον κυνισμό, τον εγωκεντρισμό και την εκδικητικότητα.

 

ΟΙ ΚΟΥΠΕΣ

Ο ΑΣΣΟΣ (1) ΚΟΥΠΑ είναι η κάρτα της χαράς, της ευτυχίας, της παραγωγικότητας και της συναισθηματικής ολοκλήρωσης. Αντεστραμμένο δηλώνει στεναχώρια, απογοήτευση και μελαγχολία, δηλαδή τελείως αντίθετη ερμηνεία από ό, τι έχει στη σωστή της όψη.

Το ΔΥΟ (2) ΚΟΥΠΑ είναι η κάρτα της συνεργασίας, της φιλίας, της οικογένειας και του έρωτα και σχετίζεται με κάθε είδους δημιουργικές και παραγωγικές ενώσεις προσώπων, ιδεών και πράξεων. Το αντεστραμμένο ΔΥΟ ΚΟΥΠΑ δηλώνει ότι τη συγκεκριμένη περίοδο ο ενδιαφερόμενος έχει χάσει κάθε αίσθηση ισορροπίας στη ζωή του.

Το ΤΡΙΑ (3) ΚΟΥΠΑ αποτελεί μια ιδιαίτερα ευνοϊκή κάρτα, που εγγυάται στον ενδιαφερόμενο όμορφες και χαρούμενες στιγμές, διασκέδαση και ικανοποίηση. Αντεστραμμένο φανερώνει μια άσχημη περίοδο στη ζωή του ενδιαφερόμενου, που οφείλεται κυρίως σε δική του πνευματική και συναισθηματική σύγχυση.

Το ΤΕΣΣΕΡΑ (4) ΚΟΥΠΑ αντιπροσωπεύει περιορισμούς για τον ενδιαφερόμενο, που βλέπει τη ζωή του στάσιμη και μονότονη. Αντεστραμμένο σχετίζεται κυρίως με πρόσκαιρες απολαύσεις και επιφανειακές σχέσεις.

Το ΠΕΝΤΕ (5) ΚΟΥΠΑ είναι μια κάρτα που συνδέεται αποκλειστικά με το συναισθηματικό  τομέα του ενδιαφερόμενου και σε πρώτο επίπεδο δηλώνει πόνο, θλίψη κι απογοήτευση, εξαιτίας κάποιας σημαντικής απώλειας. Αντεστραμμένο δηλώνει ανανέωση, ελπίδα κι αισιοδοξία.

Το ΕΞΙ (6) ΚΟΥΠΑ είναι η κάρτα της αγάπης, του έρωτα, της δημιουργίας και της ευχαρίστησης, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση πηγή όλων αυτών δεν θα είναι οι συνθήκες του παρόντος, αλλά γεγονότα του παρελθόντος. Το αντεστραμμένο ΕΞΙ ΚΟΥΠΑ συνδέεται με το παρελθόν και τις αναμνήσεις του ενδιαφερόμενου και δηλώνει, πάνω απ’ όλα, νοσταλγία.

Το ΕΠΤΑ (7) ΚΟΥΠΑ σημαίνει πως ήρθε η ώρα για τον ενδιαφερόμενο να πάρει μια σημαντική απόφαση, διαλέγοντας μέσα από πολλές δυνατότητες. Με την αρνητική του σημασία δηλώνει πως ο ενδιαφερόμενος είναι βυθισμένος στις ψευδαισθήσεις του και αρνείται να έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα.

Το ΟΚΤΩ (8) ΚΟΥΠΑ είναι μια κάρτα που πάνω απ’ όλα δηλώνει αλλαγή. Η ζωή του ενδιαφερόμενου πρόκειται ν’ αλλάξει ριζικά, καθώς ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της, θα χαθεί  για πάντα. Αντεστραμμένο αποτελεί ένα αρκετά αρνητικό σημάδι, φανερώνοντας συναισθηματική εξάντληση και σωματική κούραση.

Το ΕΝΝΙΑ (9) ΚΟΥΠΑ φανερώνει μια σπάνια περίοδο στη ζωή του ενδιαφερόμενου, γεμάτη αγάπη, έρωτα, δημιουργία και ικανοποίηση. Στην αντεστραμμένη του όψη σκοπό έχει να προειδοποιήσει τον ενδιαφερόμενο ότι έχει χάσει τη σύνεση και την ταπεινότητά του.

Το ΔΕΚΑ (10) ΚΟΥΠΑ αποτελεί ένα θαυμάσιο σημάδι για τον ενδιαφερόμενο, δίνοντάς του υπόσχεση πως τώρα τα όνειρα και οι επιθυμίες του θα πραγματοποιηθούν. Η κάρτα αντεστραμμένη σχετίζεται κυρίως με τον συναισθηματικό τομέα και προμηνύει στεναχώρια.

Ο ΒΑΛΕΣ ΚΟΥΠΑ αντιπροσωπεύει τα νεαρά άτομα που ανήκουν στα ζώδια του Νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες) και πρόκειται για ανθρώπους ευαίσθητους, τρυφερούς και καλόκαρδους, συχνά όμως ανασφαλείς και εσωστρεφείς. Η κάρτα στη σωστή της όψη δηλώνει νέα ξεκινήματα στη ζωή του ενδιαφερόμενου, κυρίως σε ό, τι έχει αφορά τις σχέσεις του με τους άλλους. Αντεστραμμένος αντιπροσωπεύει τα αρνητικά χαρακτηριστικά της νιότης – τον παρορμητισμό, την απερισκεψία και την αφέλεια.

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΚΟΥΠΑ αντιπροσωπεύει τους άντρες μεταξύ είκοσι πέντε και σαράντα χρονών, που ξεχωρίζουν για το δυναμισμό και το πάθος για ζωή. Ο αντεστραμμένος ΙΠΠΟΤΗΣ ΚΟΥΠΑ συμβολίζει τα αρνητικά χαρακτηριστικά των ζωδίων του Νερού, δηλαδή την υπερβολική ευαισθησία και την ανασφάλεια.

Η ΝΤΑΜΑ ΚΟΥΠΑ αντιπροσωπεύει τις ώριμες γυναίκες που ανήκουν στα ζώδια του Νερού κι επομένως είναι συναισθηματικές κι ευαίσθητες, έχουν πολύ αναπτυγμένη διαίσθηση και έντονα πάθη. Στην αρνητική της σημασία αντιπροσωπεύει τις γυναίκες των ζωδίων του Νερού, που ενώ έχουν πολλές αρετές, αυτές επισκιάζονται από τις ανασφάλειές τους

Ο ΡΗΓΑΣ ΚΟΥΠΑ αντιπροσωπεύει τους ώριμους σε ηλικία άντρες των ζωδίων του Νερού και χαρακτηρίζονται από ευαισθησία, δημιουργικότητα, ανεπτυγμένο ένστικτο, αλλά και κυκλοθυμία. Η κάρτα αντεστραμμένη συμβολίζει τους άντρες από σαράντα χρόνων και πάνω που έχουν σαν κύρια χαρακτηριστικά την ανασφάλεια και την αναβλητικότητα, αλλά και την εκδικητικότητα.