ΤΑΡΩ-ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΑΡΩ – ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΡΩ

Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι, μύθοι και θεωρίες για τις μυστηριώδεις κάρτες Ταρώ. Η αλήθεια για την καταγωγή και την προέλευσή τους δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη, μέχρι και σήμερα. Υποθέτουμε ότι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή ή στην Ινδία.

Η Αίγυπτος είναι μια υπόθεση που προτιμάται, σχετικά με την προέλευση των Ταρώ. Τα σύμβολα των καρτών υποθέτουμε ότι βρέθηκαν στις πυραμίδες της Αιγύπτου. Η λέξη <tarot> προέρχεται από τη λέξη <Thoth> που ήταν το όνομα του Θεού της Μαγείας.

Αρχικά, οι κάρτες χρησιμοποιούνταν στη χαρτοπαιξία. Από το 18ο αιώνα οι κάρτες αποκτούν πνευματική σημασία και, κατά συνέπεια, το μυστήριο των ταρώ μπήκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αυτές οι αιτίες προκάλεσαν διαφορετικές θεωρίες, δοκίμια και θρύλους, σχετικά με την προέλευση και το περιεχόμενο της σημασίας των καρτών ταρώ.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ

Από το 14ο αιώνα υπήρχαν σημαντικές αποδείξεις για τράπουλες ταρώ στην Ευρώπη και κυρίως σε σχέση με την απαγόρευσή τους. Από ό, τι ξέρουμε η εκκλησία δεν ενέκρινε τα ταρώ… Από το 15ο αιώνα υπήρξαν κάποιες αποδείξεις στη Γαλλία και την Ιταλία για ένα παιχνίδι που λεγόταν <tarrock>, <tarocchi> ή  <taraux>. Κανονικά οι τράπουλες περιλάμβαναν λιγότερες από 60 κάρτες. Όσον αφορά στην ιταλική πηγή αναφέρεται, επίσης, το παιχνίδι <trionfi>.

Διάφορες κάρτες χρησιμοποιούνται από διάφορες μερίδες του κόσμου για να εξηγήσουν τους κανόνες της κοινωνίας. Αυτές οι κάρτες δημιουργήθηκαν και διακοσμήθηκαν πιο απλά. Εκτός απ’ αυτές, υπήρχαν κι άλλα μεγαλοπρεπή κι επιβλητικά  τραπουλόχαρτα. Αυτές οι κάρτες φτιάχτηκαν για την ανώτερη τάξη – για παράδειγμα, για εκδηλώσεις και γιορτές όπως οι γαμήλιες τελετές κ.α.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ 78 ΚΑΡΤΕΣ

Η πρώτη τράπουλα που αποτελείται από 78 κάρτες – όπως τις ξέρουμε σήμερα – δημιουργήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα ήταν η άνθηση  του ταρώ. Σαν αποτέλεσμα οι κάρτες χρησιμοποιούνταν σε όλη την Ευρώπη.

 

ΤΑΡΩ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ

Οι κάρτες προκάλεσαν αφύπνιση και ενδιαφέρον στους εσωτερικούς κύκλους. Οι αποκρυφιστές ξεκίνησαν μια αναζήτηση για την καταγωγή τους και δημιούργησαν ένα μυστήριο σχετικά μ’ αυτές.

Ο Ελβετός Antoine Court de Gébelin (θεολόγος και ελευθεροτέκτων, 1719-1781) έγραψε για τα ταρώ και υποστήριξε από κατάγονταν από την Αίγυπτο. Ο τρόπος που προσπάθησε να αποδείξει αυτή την προέλευση ήταν τα σύμβολα των καρτών και συνέδεσε τις κάρτες με τους μύθους της αρχαίας αιγυπτιακής θεότητας Thoth. Μετά απ’ αυτό, δημιουργήθηκαν διάφορες τράπουλες ταρώ σε αιγυπτιακό στυλ.

Ο Eliphas Levi [Alphonse Louis Constant * 1819—1875], Γάλλος  διάκονος, αναφέρει στην εβραϊκή παράδοση (την Καμπάλα) τέσσερα στοιχεία  της αλχημείας. Επιπλέον, ανέπτυξε μια σύνδεση μεταξύ των 22 καρτών της Μεγάλης Αρκάνα και των 22 γραμμάτων του εβραϊκού αλφάβητου.

Με την πάροδο του χρόνου, η σημασία και το νόημα των καρτών άλλαξε και το ταρώ χρησιμοποιήθηκε  για την πρόβλεψη του μέλλοντος. Όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον των διάφορων μυστικιστών οργανώσεων για τις κάρτες αυτές αυξήθηκε κατακόρυφα. Ένα ενδιαφέρον που εξαπλώθηκε σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και συνεχίζεται αμείωτο  ως τις μέρες μας

 

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Η τράπουλα αποτελείται από 78 κάρτες, 22 φιγούρες (Μεγάλη Αρκάνα) και 56 κάρτες (Μικρή Αρκάνα).

Στο παρελθόν οι κάρτες χρησιμοποιήθηκαν σαν παιχνίδι με χαρτιά και μόνο μετά από το 19ο αιώνα χρησιμοποιούνται για να λένε την τύχη κάποιου.

Οι χρησμοί δεν θα μας πουν το μέλλον, αλλά μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε το δρόμο μας και να γνωρίσουμε τις διάφορες πλευρές της προσωπικότητάς μας. Βοηθούν και υποστηρίζουν να βρούμε απαντήσεις και λύσεις στην καθημερινή μας ζωή και να συγκεντρωθούμε στις σημαντικές αποφάσεις, που καλούμαστε να πάρουμε.

Η χρήση των ταρώ στην πρόβλεψη του μέλλοντος μας δείχνει πώς να συνδέουμε και να αναγνωρίζουμε συναισθήματα, επιθυμίες κι ευχές. Η ανάλυση των καρτών ταρώ, η κυριολεκτική και μεταφορική τους έννοια, εισχωρεί στη συνείδησή μας.