Ζώδια

ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

Αστρολογικές Τηλεφωνικές Προβλέψεις

ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

Αστρολογικές Τηλεφωνικές Προβλέψεις

10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Από όλα τα πράγματα στη λίστα με τις δουλειές που κάνουμε κάθε μέρα, η αγάπη και η φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να είναι το πιο δύσκολο. Κι ας το παραδεχτούμε: το 2020 και το 2021 ως τώρα, ήταν χρονιές που δοκίμασαν τους ανθρώπους με πολλούς και διάφορους τρόπους. Κι ενώ είναι σημαντικό να ζητήσουμε βοήθεια αν μια κατάσταση ξεφεύγει, το κλειδί για την καλή συναισθηματική μας υγεία είναι η πρόληψη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα μαγικό χάπι για να το πάρουμε – το μυστικό για να πάρουμε πάλι τον έλεγχο της ζωής μας,  είναι μέσα μας.

Τι σημαίνει η αγάπη για τον εαυτό μας;

Αγαπάμε τον εαυτό μας, όταν είμαστε σε θέση να τον εκτιμήσουμε σωματικά, διανοητικά και πνευματικά. Ξέρουμε καλά ότι η ευτυχία και η ευεξία μας εξαρτώνται απ’ αυτό, οπότε δεν θυσιάζουμε τις ανάγκες μας για χάρη των άλλων. Ποτέ δεν δεχόμαστε λιγότερα από όσα αξίζουμε, κι αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση τις ατομικές του ανάγκες και επιθυμίες.

Πώς να φροντίσουμε τον εαυτό μας;

Η φροντίδα του εαυτού μας γίνεται όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας σε όλα τα επίπεδα, από την προσωπική υγιεινή και τη μείωση του στρες, ως την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση. Όπως και η αγάπη του εαυτού μας, έτσι και η φροντίδα του είναι σημαντική για την σωματική, ψυχική και πνευματική μας υγεία.

 

Με ποιους τρόπους μπορούμε να το κάνουμε;

Θετικές, καθημερινές δηλώσεις

Αν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας είναι αδύνατον να αγαπάμε τους άλλους – αν νιώθουμε ανάξιοι, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ενισχύσουμε την αρνητικότητα. Έτσι, αν θέλουμε να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, βάζουμε θετικές δηλώσεις στην καθημερινότητά μας για να βοηθήσουμε στην εξάλειψη της αρνητικής ενέργειας, αυξάνοντας παράλληλα την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας Στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη και επαναλαμβάνουμε τη θετική δήλωση που επιλέξαμε, αρκετές φορές. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε, για παράδειγμα, «αναγνωρίζω την αξία μου», «είμαι αρκετά καλή», «αξίζω την αγάπη και την ευτυχία», «είμαι όμορφη, μέσα κι έξω». Μια δήλωση θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι θετική και, ευτυχώς, αν νιώσουμε κολλημένοι θα βρούμε πολλά παραδείγματα που θα μας ενθαρρύνουν στο διαδίκτυο ή σε βιβλία.

Αποσυνδεθείτε!

Εννοείται ότι υπάρχει χρόνος και χώρος για την τεχνολογία αλλά, δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή που γίνεται κατάχρηση σ’ αυτό, επηρεάζοντας έτσι την αυτοεκτίμηση, την παραγωγικότητα και τις σχέσεις μας. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για μια ψηφιακή αποτοξίνωση. Τα οφέλη αυτής της κίνησης έχουν να κάνουν με καλύτερο ύπνο, αύξηση της δημιουργικότητας, βελτιωμένες σχέσεις, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, καλύτερη κατανόηση του εαυτού και των αναγκών μας και περισσότερο χρόνο για το πνευματικό κομμάτι μας!

Σταματάμε τη σύγκριση με τους άλλους

Αυτή η συμβουλή πάει χέρι-χέρι με την τεχνολογία, καθώς είναι το καύσιμο που μας πυροδοτεί για να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους πάντες: από φίλους και οικογένεια, μέχρι μοντέλα κι αστέρες του Χόλυγουντ. Ας προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στον εαυτό μας, στους στόχους και στα δυνατά μας σημεία. Κάτι τέτοιο, θα μας βοηθήσει να απελευθερωθούμε από την αρνητική ενέργεια που μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την αξία μας.

Μαθαίνουμε πώς να λέμε «όχι»

Το να μάθουμε να λέμε «όχι» μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας, μειώνοντας παράλληλα το άγχος και την ανησυχία. Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί λίγη άσκηση, υπάρχουν κάποιες συμβουλές όπως, ας πούμε, να απαντάμε απλά και ξεκάθαρα σε σχέση με το τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε, χωρίς να νιώθουμε ενοχές.

Να ζούμε τη στιγμή

Καλό θα είναι να σταματήσουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες για τους λόγους που δεν κυνηγάμε τη δουλειά των ονείρων μας, το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει ή κάποιο καινούριο χόμπι. Ενώ είναι σημαντικό να μην παίρνουμε απερίσκεπτες αποφάσεις, η υπερβολική σκέψη μπορεί να μας κάνει να χάσουμε μια απίστευτη ευκαιρία.

Να κοιμόμαστε αρκετά

Ο καλός ύπνος είναι μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές για τη φροντίδα του εαυτού μας. Ξέρουμε ότι πρέπει να κοιμόμαστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ, αλλά αυτό που ίσως δεν ξέρουμε είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν αν δεν το κάνουμε. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά, προκαλεί κόπωση όταν οδηγούμε – κάτι που είναι επικίνδυνο,  και μπορεί να επιβαρύνει κάποιο θέμα στην υγεία μας  ή ακόμα και να το προκαλέσει. Πριν επισκεφτούμε ένα γιατρό, ας προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας αποφεύγοντας οποιοδήποτε διεγερτικό  (καφεΐνη, αλκοόλ, νικοτίνη) 4-6 ώρες πριν τον ύπνο κι ας ακολουθούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Επίσης, να πηγαίνουμε στο κρεββάτι μόνο όταν είμαστε πραγματικά κουρασμένοι.

Μειώνουμε το στρες

Αν και είναι πιο εύκολο να το λέμε, παρά να το κάνουμε, είναι σημαντικό να καταβάλλουμε προσπάθειες για να μειώσουμε το άγχος. Μια ιδέα είναι να ενσωματώσουμε κάποιους τρόπους στο πρόγραμμά μας που, αποδεδειγμένα, λειτουργούν: κάνουμε λίγη γυμναστική με όποιο τρόπο μας αρέσει, φτιάχνουμε μια λίστα με τις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας, γράφουμε σε ένα ημερολόγιο τα όμορφα πράγματα που ζήσαμε (δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι μεγάλο), νιώθουμε ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουμε, υιοθετούμε ένα ζωάκι και περνάμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Διαλογιζόμαστε

Ο διαλογισμός είναι δωρεάν, μπορεί να γίνει οπουδήποτε στον κόσμο, κι αυτό τον κάνει να είναι μια από τις ευκολότερες  και πιο εύχρηστες πνευματικές πρακτικές. Αν δεν έχετε διαλογιστεί ποτέ πριν, μπορεί να δυσκολευτείτε να εστιάσετε στην αρχή, αλλά μόλις πιάσετε το νόημα είναι πιθανό να μην μπορείτε χωρίς αυτό: μειώνει το άγχος και μας βοηθά να αποκτήσουμε περισσότερη σαφήνεια για το είδος της ζωής που θέλουμε να ζήσουμε. Υπάρχουν άφθονα βίντεο το YouTube που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία του διαλογισμού και να αυξήσουν τη συγκέντρωσή σας.

Βρίσκουμε χρόνο να χαλαρώνουμε – κάθε μέρα

Η χαλάρωση είναι ζωτικό μέρος της ζωής όλων, καθώς μειώνει τον αυξημένο καρδιακό  ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, επιβραδύνει την αναπνοή και χαλαρώνει τους μύες, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα άγχους, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και αυξάνοντας την ενέργεια και την παραγωγικότητα. Αν δεν χαλαρώνουμε καθημερινά, δημιουργούμε πιθανότητες για πεπτικά προβλήματα, χρόνιους πονοκεφάλους, δυσκολίες στον ύπνο και διαρκές στρες. Μερικά εύκολα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι οι ασκήσεις αναπνοής, η χαλαρωτική μουσική, ο διαλογισμός, η γιόγκα ή, απλά, ένας περίπατος σε ένα ήσυχο περιβάλλον.

Αφιερώνουμε μια μέρα

Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί, ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το σκέφτονται δυο φορές να πάρουν μια μέρα άδεια από τη δουλειά όταν αισθάνονται να τους τριγυρίζει γρίπη, συνεχίζουν να σέρνονται στο γραφείο όταν αισθάνονται κατάθλιψη, θλίψη ή εξάντληση. Έχοντας αυτό κατά νου, ας μην νιώθουμε άσχημα να παίρνουμε μια μέρα άδεια μια στο τόσο, για να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Για να την αξιοποιήσουμε καλύτερα, ας προσπαθήσουμε να τη σχεδιάσουμε από πριν, αν αυτό είναι δυνατόν. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να κανονίσουμε τη δουλειά μας, ώστε να μην έχουμε άγχος εκείνη τη μέρα. Ας αποφασίσουμε τι χρειαζόμαστε περισσότερο – να χαλαρώσουμε; να διασκεδάσουμε; ή  να σκεφτούμε τι αλλαγές θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας;

Η αγάπη και η φροντίδα του εαυτού μας δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθούν, αλλά είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να επαναφέρουμε ή να αναζωογονήσουμε την πνευματικότητά μας. Κάποιοι τρόποι που μπορεί να μας βοηθήσουν είναι να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι πρέπει να είμαστε τέλειες, να ζούμε στο παρόν, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα ή να απαλλαγούμε από αρνητικά άτομα και καταστάσεις της ζωής μας.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η φροντίδα που θα δώσουμε στον εαυτό μας, θα μας επιστραφεί στο πολλαπλάσιο και σε όλα τα επίπεδα, γιατί η ζωή μας θα είναι πιο γνήσια, πιο αυθεντική και πιο παραγωγική.