Περί Αστρολογίας

Φάσεις της Σελήνης

Φάσεις της σελήνης

Φάσεις της σελήνης

Φάσεις της σελήνης

Η Σελήνη είναι ο μόνιμος δορυφόρος της Γης.  Είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα με διάμετρο 3.476 χιλιόμετρα και τροχιά 384.402 χιλιόμετρα. Η Σελήνη είναι ετερόφωτη και η μισή επιφάνειά της παίρνει φως από τον Ήλιο.  Έτσι, το ποσοστό του φωτός που μπορούμε να δούμε, ανάλογα το σημείο που βρισκόμαστε στη Γη, το χαρακτηρίζουμε σεληνιακή φάση. Οι φάσεις της Σελήνης είναι 8 και χωρίζονται σε κύριες και ενδιάμεσες.  Πιο κάτω θα αναλύσουμε τις επιρροές των φάσεων αυτών στην ανθρώπινη καθημερινότητα.

Τόσο η φυσική προβολή στον ουρανό, όσο και ο κύκλος των φάσεων της Σελήνης, όπως φαίνονται από τη Γη, έχουν απασχολήσει πολύ την ανθρωπότητα και έχει αποδειχθεί, ότι επηρεάζουν σημαντικά τη διάθεση και την ψυχολογία μας.  Μάλιστα, κατά την αρχαιότητα η Σελήνη θεωρούταν Θεότητα, όπου λατρευόταν με τελετές και θυσίες. Υποτίθεται ότι είχε δική της βούληση και συμβόλιζε τον θάνατο και την γέννηση. Έτσι όταν γίνονταν εκκλήσεις προς αυτή, κυρίως αφορούσαν την γονιμότητα, την καλή σπορά και την αφθονία.  Σήμερα η Σελήνη συνδέεται με το πνεύμα, τη ψυχική και την συναισθηματική μας διάθεση. Αυτό σημαίνει, ότι ανάλογα με τη φάση την οποία βρίσκεται, τις όψεις που σχηματίζει με τους πλανήτες και τη θέση που έχει στο γενέθλιο χάρτη μας, μπορεί να μας επηρεάσει θετικά ή αρνητικά, να μας χαρίσει ικανότητες ψυχικές, πνευματικές ή σωματικές, ή ακόμα και να εμφανίσει δυσκολίες ή εμπόδια σε κάποιους τομείς της καθημερινότητάς μας.  Ας δούμε αναλυτικά τις φάσεις της Σελήνης και τις επιρροές που έχουν επάνω μας.

Οι 8 Φάσεις Της Σελήνης

 

  1. Νέα Σελήνη | 0ο -45ο

 

Είναι η πρώτη κύρια φάση και συμβαίνει τη στιγμή που ο Ήλιος και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται, όταν ο Ήλιος και η Γη βρίσκονται στις απέναντι πλευρές της Σελήνης.  Αυτή η φάση δεν μπορεί να γίνει ορατή, αφού μόνο η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης αντικρίζει τη Γη. Κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής είναι ιδανικό να γίνονται νέα ξεκινήματα.  Κατά τις πρώτες 48 ώρες που ακολουθούν τη Νέα Σελήνη κάθε μήνα, ανοίγονται νέοι ορίζοντες και παρουσιάζονται ευκαιρίες, που αν αξιοποιηθούν σωστά, τότε θα έχετε θετικές εξελίξεις και είναι πολύ πιθανόν να υλοποιηθούν οι στόχοι σας.  Κατά τη φάση αυτή, υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός και έτσι ευνοούνται τα νέα εγχειρήματα ή οι αλλαγές που αφορούν στην υλική ή πνευματική υπόσταση του ατόμου. Τα χαρακτηριστικά της φάσης αυτής είναι η έντονη ευαισθησία, η κόπωση, η εσωστρέφεια και η τάση για ενδοσκόπηση.

 

  1. Αύξων Μηνίσκος | 45ο-90ο

 

Είναι η πρώτη ενδιάμεση φάση και συμβαίνει τη στιγμή που, μόλις, φαίνεται φωτισμένη μια λεπτή λωρίδα της Σελήνης.  Κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής, ο ενθουσιασμός περιορίζεται και ξεκινάει η δράση. Υπάρχει έντονη η επιθυμία της αξιοποίησης των πληροφοριών που έχετε στη διάθεσή σας, ή των γνώσεων που κατέχετε, για να παράγετε έργο.  Είναι μια περίοδος που υπάρχει έντονη κινητικότητα και δημιουργικότητα και που είναι πολύ πιθανό να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειές σας. Επίσης, αυτή η φάση της Σελήνης ευνοεί την απόκτηση περισσότερων πληροφοριών και την εισροή άλλων για να προχωρήσουν και να εξελιχθούν τα σχέδιά σας.  Κύρια χαρακτηριστικά είναι η βελτίωση των ικανοτήτων σας, η καλή οργάνωση των σχεδίων σας, η εξέλιξη, η επέκταση και η τάση για επιμόρφωση και μελέτη.

 

  1. Πρώτο Τέταρτο | 90ο-135ο

 

Είναι η δεύτερη κύρια φάση και συμβαίνει τη στιγμή που η Σελήνη έχει φτάσει στο πρώτο τέταρτο της τροχιάς της γύρω από τη Γη.  Ονομάζεται επίσης ημισέληνος, καθώς μπορούμε να δούμε φωτισμένο το 50% της επιφάνειας της Σελήνης. Είναι η περίοδος που πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και να το ακολουθήσετε. Καλό θα είναι να βάλετε κάποια όρια, να επιβάλετε τα θέλω σας και να επανεκτιμήσετε καταστάσεις ώστε να καθοδηγείτε τις καταστάσεις και κατ’ επέκταση τη ζωή σας.  Είναι μια φάση που ενισχύει τον ενθουσιασμό σας, την εκφραστικότητα και την επιθυμία για δράση και απόκτηση νέων εμπειριών. Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι ο εγωισμός, η αδιαλλαξία, η απαίτηση, η ευστοχία και η ικανότητα να επιλύετε προβλήματα ή να αποφεύγετε εμπόδια. Θέλετε να κάνετε αλλαγές και να βελτιώσετε καταστάσεις του παρελθόντος.

 

  1. Αύξων Αμφίκυρτος | 135ο-180ο

 

Είναι η δεύτερη ενδιάμεση φάση και συμβαίνει τη στιγμή που φωτίζεται μεγαλύτερη επιφάνεια από το ημικυκλικό σχήμα της Σελήνης στο πρώτο τέταρτο, αλλά μικρότερη από έναν πλήρη κύκλο.  Αντιπερισπασμοί και διαταραχές τις προσοχής σας, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατ’ αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε περισσότερο συγκεντρωμένοι στους στόχους σας. Κυρίως η προσοχή σας στρέφεται στους γύρω σας και έχετε έντονη την επιθυμία να φροντίσετε και να βοηθήσετε τους συνανθρώπους σας, στο κοντινό περιβάλλον σας.  Εδώ, θα χρειαστεί να βρείτε μια χρυσή τομή, που θα σας επιτρέψει να αφιερώσετε χρόνο στον περίγυρό σας, χωρίς όμως να παρεκκλίνετε από τους στόχους σας και να χάσετε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια σε φιλανθρωπίες. Προσπαθήστε να μην είστε επιπόλαιο, είναι πολύ σημαντικό. Αν καταφέρετε να βρείτε τις ισορροπίες, τότε θα οδηγηθείτε στην ολοκλήρωση των προσπαθειών σας και στη φώτιση.

 

  1. Πανσέληνος | 180ο-225ο

 

Η Πανσέληνος είναι η τρίτη κύρια φάση και συμβαίνει όταν ο Ήλιος και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται στις αντίθετες πλευρές της Γης.  Αυτή η ευθυγράμμιση διαρκεί μόνο μια στιγμή. Ωστόσο, η Σελήνη μπορεί να φαίνεται γεμάτη μια μέρα πριν ή μετά, ενώ περισσότερο από το 98% του δίσκου της Σελήνης φωτίζεται. Κάποιες φορές έχουμε το φαινόμενο της Υπέρ-Πανσέληνου και της Μικρής Πανσέληνου.  Αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη προσεγγίζει τα σημεία της τροχιάς της, που βρίσκονται πλησιέστερα ή πιο μακριά από τη Γη, αντίστοιχα. Τα πάντα τώρα, παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς έρχεται η ολοκλήρωση. Η Σελήνη μας προσφέρει όλη τη λάμψη και την ενέργειά της.  Κατά την φάση αυτή γίνεστε πιο αντικειμενικοί με τις καταστάσεις, τους άλλους και τον εαυτό σας. Έχετε την ικανότητα να δείτε πιο ξεκάθαρα τα πράγματα και να διαπιστώσετε αν πράγματι, καταφέρατε να εκπληρώσετε τα “θέλω” σας. Μπορεί να έχετε έντονο ενθουσιασμό ή απογοήτευση ανάλογα από τα συμπεράσματά σας και τα αποτελέσματα των ενεργειών σας, όλο αυτό το διάστημα.  Όπως και να έχει, όμως, το σίγουρο είναι ότι στην επόμενη νέα σελήνη θα είστε και πάλι αποφασισμένοι να κάνετε νέα αρχή.

 

  1. Φθίνων Αμφίκυρτος | 225ο-270ο

 

Είναι η τρίτη ενδιάμεση φάση και συμβαίνει όταν αρχίζει να μειώνεται το φως, στην ορατή επιφάνεια της Σελήνης.  Αυτή είναι μια περίοδος μετάβασης και μετάδοσης γνώσεων και εμπειριών. Θα έχετε την επιθυμία να κάνετε σημαντικές αλλαγές σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζατε τις καταστάσεις, μέχρι τώρα.  Σε αυτή τη φάση, θα είστε διατεθειμένοι να αναζητήσετε υψηλότερη καθοδήγηση, ώστε να μπορέσετε να κάνετε την μετάβασή σας με επιτυχία. Επίσης, θα επιδιώξετε να μεταλαμπαδεύσετε τις γνώσεις σας στους άλλους και θα μπείτε σε διαδικασία να βρείτε τρόπους για να συμβιβάσετε το όραμά σας με τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω σας.

 

  1. Τελευταίο Τέταρτο | 270ο-315ο

 

Είναι η τέταρτη ενδιάμεση φάση και συμβαίνει όταν φωτίζεται το αντίθετο μισό της Σελήνης σε σύγκριση με την φάση του Πρώτου Τεταρτημόριου.  Ο χρόνος της αποκομιδής είναι κοντά. Υπάρχει μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Η περίοδος αυτή δεν είναι καλή για νέα ανοίγματα, αντίθετα είναι περίοδος αυτοκριτικής και αξιολόγησης για το πώς χειριστήκατε τις καταστάσεις και τον χρόνο σας, αλλά και για το ποια είναι η κατάληξη των προσπαθειών σας.  Μπορεί να προκύψουν ζητήματα εξουσίας. Αυτή η φάση της Σελήνης επιβάλλει την ανάληψη ευθυνών και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων.

 

  1. Φθίνων Μηνίσκος | 315ο-359ο

 

Αυτή είναι η τέταρτη κύρια φάση και συμβαίνει τη στιγμή που ο Ήλιος φωτίζει κάτι λιγότερο από το μισό της ορατής επιφάνειας της Σελήνης.  Την περίοδο αυτή είναι ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά με τον εαυτό σας, να αναλογιστείτε τις πράξεις σας και να σκεφτείτε, κάνοντας μια εσωτερική ενδοσκόπηση.  Είναι καλή στιγμή, να αφιερώσετε χρόνο στην πνευματική σας υπόσταση και να ασχοληθείτε με τη διανόηση, παρά με οτιδήποτε απαιτεί σωματική δραστηριότητα.  Η ξεκούραση και η προετοιμασία για νέα ξεκινήματα είναι καίριας σημασίας και θα χρειαστεί να δώσετε περισσότερο βάρος σε αυτά. Αποφύγετε να πάρετε τελικές αποφάσεις ή να κάνετε νέα ανοίγματα, γιατί υπάρχει πιθανότητα να κάνετε λανθασμένες κινήσεις που δεν θα έχουν θετική κατάληξη, είτε στο άμεσο, είτε στο απώτερο μέλλον.