Περί Αστρολογίας

Aνάδρομοι Πλανήτες

Aνάδρομοι Πλανήτες

Aνάδρομοι Πλανήτες

Aνάδρομοι Πλανήτες

Η ανάδρομη πορεία των πλανητών τείνει να είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν οι άνθρωποι για την αστρολογία, που τους φοβίζει σε μεγάλο βαθμό. Αλλά, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε! Αν οπλιστούμε με κάποιες γνώσεις, οι ανάδρομες πορείες των πλανητών είναι διαχειρίσιμες, όπως κι οτιδήποτε άλλο στην αστρολογία (ή στη ζωή!).

 

Τι σημαίνει ανάδρομος πλανήτης;

Ποιος είναι ο ορισμός της αναδρομής στην αστρολογία; Ένας πλανήτης λέγεται ανάδρομος, όταν φαίνεται να κινείται προς τα πίσω, μέσα στο ζωδιακό κύκλο.

Για την ακρίβεια, δεν κινείται προς τα πίσω, απλά έτσι εμφανίζεται σε μας, στη Γη, χάρη στον τρόπο που οι πλανήτες κινούνται ο ένας σε σχέση με τον άλλον. Μην ανησυχείτε, δεν θα δείτε ξαφνικά κανέναν πλανήτη να κινείται προς τα πίσω!

Η κανονική κίνηση των πλανητών μέσω του ζωδιακού κύκλου είναι προς τα εμπρός, επομένως η ανάδρομη κίνηση αλλάζει τη φυσική ροή του πλανήτη. Έτσι, κάποιοι μας παραπλανούν (ανάδρομος Ερμής!), ενώ με άλλους δεν είναι τόσο τρομερά τα πράγματα.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο ακριβής τρόπος που μας επηρεάζει μια αναδρομή εξαρτάται από τον αντίκτυπο που έχει στο γενέθλιο χάρτη μας. Θα ζήσουμε αμέτρητες αναδρομές στην πορεία της ζωής μας και, πολλές, θα έρθουν και θα φύγουν χωρίς καν να το προσέξουμε, ενώ με άλλες θα νιώθουμε σαν να έσκασε δίπλα μας βόμβα! Η διαφορά είναι πάντα, η σχέση που έχουν με τον αστρολογικό μας χάρτη! Και, βέβαια, τι κάνουμε εμείς γι’ αυτό.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχει μια ενέργεια που έρχεται μαζί με τις πλανητικές αναδρομές, που μπορεί να μην υπάρχει όταν κινούνται σε ορθή πορεία.  Ωστόσο, ο καθένας έχει τη διαφορετικότητά του και μπορούν να μας επηρεάσουν με το δικό τους ξεχωριστό (και μερικές φορές, ενοχλητικό) τρόπο.

 

Τι να περιμένουμε από κάθε πλανητική αναδρομή;

Ανάδρομος Ερμής

Οι περισσότεροι από μας έχουμε ακούσει για την ανάδρομη πορεία του Ερμή και πρέπει να ξέρουμε τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε, στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεδομένου ότι αυτή η αναδρομή πραγματοποιείται τρεις φορές το χρόνο, είναι σημαντικό να προσέχουμε όταν συμβαίνει.

Ο ανάδρομος Ερμής επηρεάζει την επικοινωνία, τα ηλεκτρονικά, το ταχυδρομείο και το μυαλό. Τα ταξιδιωτικά σχέδια συχνά ακυρώνονται και οι παρεξηγήσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα. Γενικά, ορισμένα άτομα επιλέγουν να μην υπογράψουν συμβόλαια ή να μην κάνουν σημαντικές αγορές, να μην  πάρουν σοβαρές αποφάσεις στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, είναι μια καλή στιγμή για την αναδιοργάνωση του σπιτιού και του προϋπολογισμού, τις κατασκευές και ίσως κάποιο είδος προβληματισμού, σχετικά με τον τρόπο που επικοινωνούμε.

Η γενική εστίαση για τις ανάδρομες κινήσεις των πλανητών είναι η επανάληψη, η αναθεώρηση, η επανεξέταση κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τον ανάδρομο Ερμή.  Είναι ο απόλυτος οδηγός για τις δεύτερες ευκαιρίες κι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κινηθούμε στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι αναδρομές του Ερμή μπορεί, επίσης, να είναι εξαιρετικές στιγμές για να συντονιστούμε με τη συνειδητή και υποσυνείδητη σκέψη μας (δεδομένου ότι ο Ερμής κυβερνά το μυαλό) και να τακτοποιήσουμε ζητήματα του παρελθόντος ή ζητήματα που μας έχουν μπλοκάρει διανοητικά. Είναι μια υπέροχη στιγμή για να απελευθερωθούμε και να προχωρήσουμε (όπως, από έναν πρώην!). Στις σχέσεις μπορεί να προκύψουν επικοινωνιακά θέματα (οπότε, ας προσέχουμε τα λόγια μας), αλλά με τη συγχώρεση και την υπομονή όλα θα πάνε καλά.

 

Τι θα πρέπει να κάνουμε στη διάρκεια του ανάδρομου Ερμή

 • Να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας
 • Να πετάξουμε ό, τι είναι παλιό
 • Κάνουμε ένα διάλειμμα

 

Τι θα πρέπει να αποφύγουμε στη διάρκεια του ανάδρομου Ερμή

 • Να παίρνουμε σοβαρές αποφάσεις
 • Να αγνοούμε προειδοποιητικά σημάδια
 • Να αναλαμβάνουμε πάρα πολλά

 

Ανάδρομη Αφροδίτη

Στη διάρκεια της ανάδρομης Αφροδίτης, παλιοί έρωτες επιστρέφουν συχνά στη ζωή μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα κλείσιμο. Μπορεί να αισθάνεστε ότι είστε άτυχοι στον ερωτικό τομέα, γιατί αυτή είναι η στιγμή που θεραπεύονται παλιές πληγές. Γενικά, δεν είναι καιρός να ξεκινήσουν καινούριες σχέσεις, γιατί τώρα ξεκαθαρίζουμε τις αποσκευές που έχουμε κρατήσει από παλιές σχέσεις.  Είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιολογήσουμε τι εκτιμάμε σε μια σχέση, να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε, καθώς και τι δεν θέλουμε. Όσοι βρίσκονται σε σχέσεις, θα είναι σε θέση να δουλέψουν για να λύσουν τα θέματά τους.

Οι χωρισμοί είναι απίστευτα συχνοί, στη διάρκεια της ανάδρομης πορείας της Αφροδίτης, αλλά αυτό δεν είναι πάντα μόνιμο. Αυτά που συμβαίνουν στη διάρκεια της αναδρομής, μπορεί συχνά να αναιρεθούν όταν τελειώσει, οπότε αν τα πράγματα εξελίσσονται σε μια σχέση με ανάδρομη Αφροδίτη, μπορεί το θέμα να μην έχει λήξει.

Άτομα από το παρελθόν επανεμφανίζονται στη διάρκεια της ανάδρομης Αφροδίτης, δεδομένου ότι η Αφροδίτη κυβερνά τους άλλους ανθρώπους στη ζωή μας. Είναι μια καλή στιγμή να επανασυνδεθούμε με άτομα που έχουμε χάσει επαφή (αλλά, μην εκπλαγείτε αν με κάποιους δεν έχετε καμία διάθεση για επανασύνδεση!).

Η Αφροδίτη κυβερνά, επίσης, το χρήμα, επομένως η ανάδρομη Αφροδίτη μπορεί να επηρεάσει και τα οικονομικά μας, εκτός από τις σχέσεις. Γενικά, καλό θα είναι να απέχουμε από σημαντικές, οικονομικές αποφάσεις όταν η Αφροδίτη κινείται ανάδρομα, εκτός αν είναι εντελώς απαραίτητο. Μπορεί να είναι θετικό να ξαναδείτε κάποια παλιά οικονομικά θέματα ή τρόπους απόκτησης χρημάτων.

 

Τι θα πρέπει να κάνουμε με ανάδρομη Αφροδίτη:

 • Οικονομία
 • Να δουλεύουμε για να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας
 • Να βρούμε κάποια ισορροπία

 

Τι θα πρέπει ν’ αποφύγουμε με ανάδρομη Αφροδίτη:

 • Να κινούμαστε επιπόλαια
 • Να αγνοούμε τις αξίες μας
 • Να δίνουμε μεγάλη σημασία σ’ αυτά που λένε ή σκέφτονται οι άλλοι
 • Να είμαστε πεισματάρηδες

 

Ανάδρομος Άρης

Ο Άρης σε ανάδρομη πορεία επηρεάζει τη ζωτικότητα και τη σεξουαλικότητα. Η ενέργειά μας μπορεί να είναι πιο αδύναμη στη διάρκεια του ανάδρομου Άρη, καθώς μας δίνεται χρόνος να σταματήσουμε λιγάκι και να αξιολογήσουμε αν μοιραζόμαστε ανοιχτά τις επιθυμίες μας, πώς εκφράζεται και πώς καταπιέζεται το πάθος μας κι αν πρέπει να είμαστε λιγότερο ή περισσότερο επιθετικοί. Καθώς βάζουμε σε μια σειρά τις βαθύτερες επιθυμίες μας, γινόμαστε πιο ικανοί να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας με υγιείς τρόπους, όταν ο Άρης επιστρέψει σε ορθή πορεία.  Ο Άρης κινείται ανάδρομα περίπου κάθε δυο χρόνια κι η αναδρομή του διαρκεί περίπου δέκα εβδομάδες.

Αν κρατάτε μέσα σας κάτι που σας έχει απογοητεύσει ή ενοχλήσει, είναι πολύ πιθανό να εκραγεί στη διάρκεια του ανάδρομου Άρη. Σχεδόν όλοι έχουν λιγότερη υπομονή κι είναι εύκολο να εκνευριστεί κάποιος. Πρώτον, να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για οτιδήποτε σας καταπιέζει και δεν έχετε επιτρέψει στον εαυτό σας να το εκφράσει και, δεύτερον, βρείτε έναν υγιή τρόπο να το εκφράσετε! Βάλτε το τρέξιμο στην καθημερινότητά σας, αγοράστε ένα σάκο του μποξ, κάντε πεζοπορία. Απελευθερώστε το στον αέρα κι αφήστε το να φύγει!

Το να έχετε μια υγιή διέξοδο όταν απογοητεύεστε και να ελέγχετε την ενέργειά σας, μπορεί να είναι το μυστικό σας όπλο στη διάρκεια του ανάδρομου Άρη.

Τα κίνητρα μπορεί, επίσης, να τεθούν σε αμφισβήτηση με τον Άρη να κινείται ανάδρομα. Γιατί κάνουμε αυτά τα πράγματα, τι μας σπρώχνει να τα κάνουμε, γιατί τα θέλουμε, τι μας σπρώχνει να τα θέλουμε; Πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν στον εαυτό τους αυτές τις ερωτήσεις όταν παίρνουν αποφάσεις, αλλά είναι σημαντικές ερωτήσεις. Εάν αυτό που μας κινητοποιεί δεν είναι πραγματικά καλό, τότε θα δεχτούμε μια ώθηση που θα μας αναγκάσει να δουλέψουμε για να το αλλάξουμε.

 

Τι θα πρέπει να κάνουμε με ανάδρομο Άρη:

 • Άσκηση
 • Να επανεξετάσουμε παλιές επιθυμίες με θετικούς τρόπους
 • Να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας

 

Τι θα πρέπει να αποφύγουμε με ανάδρομο Άρη:

 • Να καταπιεζόμαστε
 • Να είμαστε παρορμητικοί και ανυπόμονοι
 • Να μην αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας

 

Ανάδρομος Κρόνος

Γνωστός σαν ο «Άρχοντας του Κάρμα», ο Κρόνος λειτουργεί  σαν καθρέφτης των προθέσεων και των ενεργειών μας. Στη διάρκεια της ανάδρομης πορείας του Κρόνου το κάρμα μας έρχεται μπροστά μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των πράξεών μας, αντί να τις πετάξουμε  κάτω απ’ το χαλί. Μπορεί να είναι μια περίοδος λογαριασμών και να μας κάνει πιο ώριμους, σε θέματα που έχουμε φανεί ανεύθυνοι ή απερίσκεπτοι. Οι αναδρομές του Κρόνου είναι πολύτιμες στο ότι μπορούμε τελικά να μάθουμε το μάθημά μας και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Αυτό συμβαίνει μια φορά το χρόνο και διαρκεί περίπου τεσσεράμισι μήνες.

Ο Κρόνος είναι ο πλανήτης του περιορισμού και της οριοθέτησης κι αυτό το συναίσθημα μπορεί να γίνει χειρότερο στη διάρκεια της αναδρομής του. Έχει σκοπό να μας αναγκάσει να αντιμετωπίσουμε ό, τι αποφεύγουμε και ν’ αρχίσουμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για να βελτιωθούμε.

Η αιτία αυτής της ασφυκτικής ενέργειας μπορεί να είναι οι ευθύνες και μπορεί, επίσης, να θέλουμε να ξεφύγουμε απ’ αυτές. Αυτό, ωστόσο, δεν ευχαριστεί τον Κρόνο και μπορεί να μας προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν αναλαμβάνουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να διαχειριστούμε. Θα πρέπει να βρούμε τη μέση οδό.

Η πορεία που ακολουθούμε και τα μακροπρόθεσμα σχέδια είναι, επίσης, στη διακυβέρνηση του Κρόνου, επομένως ο ανάδρομος Κρόνος μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή να εστιάσουμε στην πορεία μας και να δούμε πού χρειάζεται να κάνουμε αλλαγές. Αν δεν έχουμε προχωρήσει πολύ, τότε μπορεί να χρειάζεται μια αλλαγή. Κάνουμε πρώτα την έρευνά μας, συγκεντρώνουμε πληροφορίες και σχεδιάζουμε εκ των προτέρων, έτσι ώστε να το κάνουμε με το σωστό τρόπο (τον τρόπο του Κρόνου).

 

Τι πρέπει να κάνουμε με ανάδρομο Κρόνο:

 • Να είμαστε πολύ περισσότερο υπεύθυνοι
 • Να επανεξετάσουμε παλιούς στόχους
 • Να προγραμματίσουμε ένα διάλειμμα

 

Τι θα πρέπει να αποφύγουμε με ανάδρομο Κρόνο:

 • Να είμαστε εγωιστές
 • Να τεμπελιάζουμε
 • Να κατηγορούμε τους άλλους

 

Ανάδρομος Πλούτωνας

Ο Πλούτωνας κινείται ανάδρομα μια φορά το χρόνο και η αναδρομή του διαρκεί περίπου έξι μήνες.  Ο Πλούτωνας, ο πλανήτης της αλλαγής και της μεταμόρφωσης, έχει να κάνει με το υποσυνείδητο και τη σκοτεινή μας πλευρά. Όταν κινείται ανάδρομα, βλέπουμε καθαρά τις προθέσεις και τους φόβους μας. Φυσικά, το να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και τον τρόπο που τους προβάλλουμε πάνω στους άλλους, όταν πονάμε, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Ενώ μπορεί να φαίνεται πολύ βαριά δουλειά, οι αναδρομές του Πλούτωνα μας αφήνουν ελαφρύτερους με μια πνευματική έννοια και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ικανότητά μας να σχετιζόμαστε με τους άλλους και τον εαυτό μας, με πολύ πιο θετικό τρόπο.

Ως ο πλανήτης της μεταμόρφωσης, ο Πλούτωνας συχνά απαιτεί να κάνουμε σημαντικές αλλαγές, σε ό, τι μας συγκινεί στη ζωή μας. Οι αναδρομές του Πλούτωνα επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία και μας δίνουν την ευκαιρία να πάρουμε μια ανάσα και να συνηθίσουμε τις σημαντικές αλλαγές, που έχουν ήδη γίνει. Τίποτα δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα κάτω από το ανελέητο άγγιγμα του Πλούτωνα, οπότε ο ανάδρομος Πλούτωνας μας προσφέρει ένα διάλειμμα.

Το διάλειμμα μπορεί να μας δώσει το χρόνο να δουλέψουμε και να συντονιστούμε με τα σκοτάδια και τα βάθη μας, να κατανοήσουμε τους εσωτερικούς δαίμονες και τους φόβους μας. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να φτάσουμε σ’ εκείνο το μέρος της ελαφρότητας και της θετικής ενέργειας.

Με τις αναδρομές να είναι υπέροχες στιγμές για επαναλήψεις και  δεύτερες ευκαιρίες και τον Πλούτωνα να κυβερνά τις μεταμορφώσεις, η ανάδρομη πορεία του μπορεί να είναι η απόλυτη στιγμή για να μεταμορφώσουμε κάτι παλιό, να δώσουμε νέα ζωή σε κάτι χαλασμένο, να τα κάνουμε όλα καινούρια ξανά. Η ανασυγκρότηση και η αποκατάσταση μπορεί να αποφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα.

 

Τι πρέπει να κάνουμε με ανάδρομο Πλούτωνα:

 • Να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας
 • Να ανακαλύψουμε υγιείς διεξόδους για το θυμό
 • Να αφήνουμε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους

 

Τι θα πρέπει να αποφύγουμε με ανάδρομο Πλούτωνα:

 • Να είμαστε υπερόπτες
 • Να υποκύπτουμε στη οργή
 • Να είμαστε αυτοκαταστροφικοί

 

Ανάδρομος Δίας

Ο πλανήτης της τύχης κινείται ανάδρομα κάθε χρόνο για περίπου τρεις με τέσσερις μήνες. Ο Δίας μας ευνοεί οικονομικά όταν είναι σε ορθή πορεία και όταν είναι ανάδρομος μας επιτρέπει να κάνουμε αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε χρήματα πιο αποτελεσματικά.

Ο ανάδρομος Δίας είναι μια φάση σποράς και προγραμματισμού – η συγκομιδή μας περιμένει με την επιστροφή του σε ορθή πορεία. Ο Δίας είναι ο πλανήτης της επέκτασης, οπότε είναι πιθανό η πνευματική μας ανάπτυξη να επιβραδυνθεί όταν κινείται ανάδρομα. Στη διάρκεια του ανάδρομου Δία μπορούμε να εντοπίσουμε τι μας εμποδίζει και να φέρουμε στην επιφάνεια τις βαθύτερες αιτίες του.

Αν νιώθουμε ότι η ζωή μας κινείται σε πολύ αργό ρυθμό στη διάρκεια της ανάδρομης πορείας του Δία, μπορεί να είναι ο τρόπος του Δία να μας κάνει να λύσουμε κάποιο καρμικό θέμα. Τι έχουμε αγνοήσει; Τι αποφεύγαμε; Τι πρέπει να προσέξουμε, αυτή τη στιγμή, πριν κυνηγήσουμε οποιαδήποτε επιθυμία μας; Ας τα σκεφτούμε πρώτα όλα αυτά, πριν προχωρήσουμε μπροστά με οτιδήποτε άλλο.

Μπορεί να απογοητευόμαστε όταν τα πράγματα κυλάνε τόσο αργά, και είναι δελεαστικό να προσπαθήσουμε να πάρουμε τον έλεγχο, αλλά πρόκειται για ένα διάστημα που πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε ότι αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που πρέπει. Να εμπιστευτούμε το Σύμπαν, να εμπιστευτούμε το ένστικτό μας και να εμπιστευτούμε το Δία!

 

Τι πρέπει να κάνουμε με ανάδρομο Δία:

 • Να εστιάζουμε στα θετικά
 • Να πηγαίνουμε σε μέρη που έχουμε ξαναπάει
 • Να είμαστε χαλαροί

 

Τι θα πρέπει να αποφύγουμε με ανάδρομο Δία:

 • Να είμαστε ανυπόμονοι
 • Να είμαστε εγωιστές
 • Να είμαστε αγενείς

 

Ανάδρομος Χείρων

Ο Χείρων ονομάζεται ο ‘Πληγωμένος θεραπευτής’ και κυβερνά κάποιες από τις μεγαλύτερες πληγές της ζωής μας. Συχνά, πρόκειται για πληγές που δεν κάναμε πραγματικά τίποτα για ν’ αποκτήσουμε, αλλά πρέπει να μάθουμε και να αναπτυχθούμε μέσα απ’ αυτές. Οι αναδρομές του Χείρωνα διαρκούν περίπου έξι μήνες και στη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούμε να δουλέψουμε γι’ αυτή τη θεραπεία. Ο Χείρων δεν μας δείχνει απλά τις πληγές που έχουμε, αλλά μας δείχνει και πώς μπορούμε να τις θεραπεύσουμε. Υπάρχουν κάποιες πληγές, τις οποίες δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε εντελώς, αλλά μαθαίνουμε να ζούμε μ’ αυτές και μέσα από την εμπειρία μας γινόμαστε δυνατότεροι και σοφότεροι.

Με το Χείρωνα σε ανάδρομη κίνηση, μπορούμε να δούμε τον πόνο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και να κάνουμε ένα είδος ειρήνης μαζί του. Ταυτόχρονα, θέλουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να του δείξουμε σεβασμό, καθώς ασχολείται μ’ αυτά τα θέματα.

Ο Χείρων συνδέεται με κάθε είδους πληγές και συχνά πρόκειται για πνευματικό ή συναισθηματικό πόνο, αλλά μπορεί επίσης να είναι και σωματικός. Αν υπάρχει κάποια σωματική ασθένεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το διάστημα του ανάδρομου Χείρωνα για να βρούμε ανακούφιση και παρηγοριά

Με το Χείρωνα σε ανάδρομη κίνηση, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάτι που πραγματικά δεν θέλουμε, αλλά που πρέπει να το κάνουμε. Ας βρούμε το θάρρος μέσα μας κι ας πάμε καταπάνω του, αντί να το αποφύγουμε. Αυτή η κίνηση, απ’ τη μια μεριά, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια απίστευτη σοφία κι από την άλλη να πυροδοτήσει τη θεραπεία που χρειαζόμαστε.

Τι θα πρέπει να κάνουμε με ανάδρομο Χείρωνα:

 • Να φροντίσουμε τον εαυτό μας σε φυσικό επίπεδο
 • Να είμαστε ευγενικοί
 • Να εξετάζουμε διάφορους τρόπους θεραπείας

Τι θα πρέπει να αποφύγουμε με ανάδρομο Χείρωνα:

 • Να αγνοούμε τον πόνο μας
 • Να αφήνουμε την θλίψη να κυριαρχήσει
 • Να παριστάνουμε το θύμα και να κάνουμε τους άλλους να νιώθουν ένοχοι

 

Ανάδρομος Ουρανός

Ο πλανήτης της εξέγερσης και της επανάστασης θα μας κάνει ακόμα πιο επαναστατικούς, όταν κινείται ανάδρομα. Η αναδρομή του Ουρανού συχνά συμβαίνει μαζί με ανατροπή κυβερνήσεων και διαρκεί 155 μέρες κάθε χρόνο.  Ο Ουρανός καταρρίπτει παλιές δομές σκέψης που δεν μας εξυπηρετούν πια, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για καινούρια και πιο εξελιγμένα συστήματα. Στη διάρκεια της ανάδρομης πορείας του, υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάζουμε βασικές πεποιθήσεις και βαθύτερα κίνητρα, γιατί αφιερώνουμε πολύ χρόνο εξετάζοντας για ποιο λόγο κινούμαστε με τον τρόπο που κινούμαστε.

Μπορεί να είμαστε πιο ανήσυχοι και πιο ανυπόμονοι όταν ο Ουρανός κινείται ανάδρομα, θέλοντας τα πράγματα να γίνουν ακριβώς όπως τα φανταζόμαστε – κι αυτό, μπορεί να προκαλέσει απερίσκεπτες ενέργειες και αποφάσεις, που δεν έχουμε σκεφτεί πολύ καλά. Ας προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε και να εστιάσουμε σε προσεκτικές  αλλαγές, που αποτελούν μέρος ενός σχεδίου.

Μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε καθυστερήσει να κάνουμε κάποιες αλλαγές κι ένα κομμάτι της επιθυμίας να φύγουμε μπροστά, μπορεί να προέρχεται απ’ αυτό. Έχουμε μείνει πίσω και θέλουμε ν’ αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο. Αυτό ίσως προκαλέσει ορισμένα προβλήματα, ωστόσο, οπότε καλό θα είναι να εστιάσουμε μόνο σε αλλαγές που έχουμε σκεφτεί προσεκτικά.

Η διάθεση εξέγερσης μπορεί επίσης να είναι πιο έντονη και μπορεί να απωθούμε οτιδήποτε νιώθουμε ότι προσπαθεί να μας κρατήσει πίσω. Μπορεί να θέλουμε περισσότερη ανεξαρτησία και την ελευθερία να είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μας.

 

 Τι θα πρέπει να κάνουμε με ανάδρομο Ουρανό:

 • Προσεκτικές αλλαγές
 • Επανασύνδεση με φίλους
 • Να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ονειρεύεται

 

Τι θα πρέπει να αποφύγουμε με ανάδρομο Ουρανό:

 • Να μοιάζουμε με επαναστατημένους έφηβους
 • Να εγκαταλείψουμε το σκοπό μας
 • Να σταματήσουμε να ελπίζουμε

 

Ανάδρομος Ποσειδώνας

Ο Ποσειδώνας, ο κυβερνήτης των Ιχθύων, επηρεάζει τα όνειρά μας, την πνευματική μας σύνδεση και την αγάπη μας για την ανθρωπότητα. Κινείται ανάδρομα μια φορά το χρόνο και η αναδρομή του διαρκεί πέντε με έξι μήνες.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουμε μια βαθύτερη επαφή με την πνευματική μας πλευρά, τη διαίσθηση και τις καλλιτεχνικές μας ικανότητες. Η πιθανή πρόκληση στη διάρκεια του ανάδρομου Ποσειδώνα είναι ότι χανόμαστε στη φαντασία μας, επειδή χάνουμε πολύ πιο εύκολα την επαφή με την πραγματικότητα. Είναι σημαντικό να είμαστε επιμελείς για να παραμείνουμε ισορροπημένοι, καθώς εξελισσόμαστε πνευματικά.

Η αξιοποίηση της διαίσθησης μπορεί να είναι εξαιρετική, στη διάρκεια του ανάδρομου Ποσειδώνα, καθώς είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι στις λεπτές ενέργειες που υπάρχουν γύρω μας. Είναι σίγουρα βοηθητικό να έχουμε μια σταθερή επαφή με τη διαίσθησή μας, ειδικά όταν η πραγματικότητα είναι δύσκολη. Ας φροντίσουμε να ενισχύσουμε τη διαίσθησή μας κι ας εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας. Αν υπάρχουν υποσυνείδητα εμπόδια που εμποδίζουν τις διαισθητικές μας ικανότητες, τα ξεριζώνουμε.

Με τον Ποσειδώνα σε ανάδρομη κίνηση, εστιάζουμε σε πνευματικές αναζητήσεις και καλύπτουμε τις πνευματικές μας ανάγκες. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει και να μας κάνει να νιώσουμε πιο ασφαλείς στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η ενέργεια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ρευστή όταν ο Ποσειδώνας κινείται ανάδρομα, πράγμα που μπορεί να μας κάνει όλους πιο ευέλικτους και πιο προσαρμόσιμους. Με την ίδια ενέργεια, ωστόσο, μπορεί να μας χρησιμοποιήσουν ή να μας εκμεταλλευτούν. Ας φροντίσουμε να είμαστε προσγειωμένοι και προσεκτικοί, όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλους.

 

Τι θα πρέπει να κάνουμε με ανάδρομο Ποσειδώνα:

 • Να δίνουμε προσοχή στα όνειρά μας
 • Να δουλεύουμε σε υγιή πλαίσια
 • Να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας παραγωγικά

 

Τι θα πρέπει να αποφύγουμε με ανάδρομο Ποσειδώνα:

 • Να χανόμαστε στα όνειρά μας
 • Να αφήνουμε να μας εκμεταλλεύονται
 • Να συναναστρεφόμαστε με ενεργειακά βαμπίρ

 

Τι συμβαίνει όταν ο κυβερνήτης-πλανήτης μας μπει σε ανάδρομη κίνηση;

Ο κυβερνήτης-πλανήτης μας, ο κυβερνήτης δηλαδή του ζωδίου μας, θα μπει κάποια στιγμή σε ανάδρομη κίνηση, εκτός αν είναι η Σελήνη ή ο Ήλιος. Την αναδρομή του κυβερνήτη-πλανήτη μας θα τη νιώσουμε πιο έντονα.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι το ζώδιό μας είναι ο Αιγόκερως, που κυβερνάται από τον Κρόνο. Στη διάρκεια μιας αναδρομής του Κρόνου, ένας Αιγόκερως  μπορεί να βιώσει μια ακόμα βαθύτερη ψυχική ωριμότητα, επειδή ο κυβερνήτης του είναι ο Κρόνος.

 

Πώς μας επηρεάζουν οι αναδρομές;

Εάν ξέρουμε ότι πρόκειται να συμβεί μια αναδρομή, μπορούμε στο διάστημα αυτό να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στον τομέα της ζωής που κυβερνά ο πλανήτης. Μ’ αυτό τον τρόπο, η αναδρομή μπορεί να είναι για μας, φάση ανάπτυξης. Γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν ποιοι πλανήτες είναι ανάδρομοι μπορεί να υπάρξει σύγχυση, γιατί δεν καταλαβαίνουν γιατί η εστίαση και η ενέργειά τους δεν είναι ίδιες, όπως συνήθως. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και κακή χρήση της ενέργειας. Ξαναδιαβάστε τις περιγραφές της αναδρομής κάθε πλανήτη και σημειώστε τις ημερομηνίες, ώστε να είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτές τις αλλαγές.

 

Είναι οι αναδρομές πάντα άσχημες;

Φυσικά, όχι! Είναι σίγουρα μια πρόκληση, αλλά όταν ξέρουμε πώς να εκμεταλλευτούμε την κατεύθυνση που μας ωθούν αυτές οι ενέργειες, μπορούμε να σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε στη διαδικασία και να προχωρήσουμε προς την πνευματική μας εξέλιξη. Μην αφήνετε κανένα να σας τρομάζει και να σας κάνει να σκέφτεστε ότι οι αναδρομές είναι κάτι άσχημο – πρόκειται για μια πολύ περιορισμένη και φοβισμένη άποψη. Προέρχεται από ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν αρκετά την αστρολογία και απλά παρατηρούν περίεργα γεγονότα, χωρίς να βλέπουν κάτω από την επιφάνεια.

 

Τι σημαίνει όταν υπάρχει  αναδρομή πλανήτη στον γενέθλιο χάρτη μου;

Εάν υπάρχει ένας ανάδρομος πλανήτης στο γενέθλιο χάρτη σας, σημαίνει ότι ο πλανήτης ήταν ανάδρομος την ώρα που γεννηθήκατε. Ένας γενέθλιος ανάδρομος πλανήτης λειτουργεί λίγο διαφορετικά και σημαίνει ότι η ενέργεια αυτού του πλανήτη είναι λίγο διαφορετική για σας από τον κανόνα.