Διάφορα

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Astrology Center

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Astrology Center

Η αρνητικότητα επηρεάζει τόσο εμάς,  όσο και το περιβάλλον μας. Περιορίζει τις δυνατότητές μας να κάνουμε κάτι σπουδαίο και να ζήσουμε μια όμορφη ζωή με νόημα και σκοπό. Η αρνητικότητα έχει, επίσης, αισθητή επίδραση στην υγεία μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καλλιεργούν αρνητική ενέργεια βιώνουν περισσότερο στρες κι έχουν λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή τους, από εκείνους που επιλέγουν να ζήσουν θετικά.

Όταν παίρνουμε την απόφαση να γίνουμε θετικοί, και να ακολουθήσουμε αυτή την απόφαση με συνέπεια, θα αρχίσουμε να συναντάμε καταστάσεις και ανθρώπους που είναι κι αυτοί θετικοί. Η αρνητική ενέργεια σταματά εκεί που αρχίζουν οι θετικές εμπειρίες – πρόκειται για μια αλυσιδωτή αντίδραση.

Αν και οι αρνητικές και θετικές σκέψεις θα υπάρχουν πάντα, το κλειδί για να γίνουμε θετικοί είναι να περιορίσουμε το ποσοστό της αρνητικότητας που βιώνουμε, γεμίζοντας με περισσότερη θετικότητα.

Ας δούμε πώς μπορούμε να διώξουμε την αρνητικότητα και να γίνουμε πιο θετικοί:

  1. Να είμαστε ευγνώμονες για τα πάντα

Όταν η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό μας, είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι αξίζουμε αυτά που έχουμε. Μια αίσθηση δικαιώματος μας βάζει στο κέντρο του σύμπαντος και δημιουργεί τη μη ρεαλιστική προσδοκία ότι οι άλλοι θα πρέπει να ικανοποιούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.  Αυτή η μάταιη κατάσταση ύπαρξης είναι ένας σίγουρος τρόπος να προετοιμαστούμε για μια ζωή αρνητικότητας. Οι άνθρωποι που ζουν με την αίσθηση ότι είναι το κέντρο του κόσμου ρουφάνε ενέργεια. Ψάχνουν πάντα τι μπορεί να κερδίσουν από μια κατάσταση. Οι άνθρωποι που δεν εκτιμούν τις αποχρώσεις τις ζωής τους, ζουν σε μια συνεχή κατάσταση έλλειψης. Και, πραγματικά, είναι δύσκολο να ζήσουμε μια θετική ζωή αν σκεφτόμαστε έτσι. Όταν αρχίζουμε να είμαστε ευγνώμονες και να εκτιμούμε τα πάντα στη ζωή μας – από τα πολύ μικρά μέχρι τα μεγάλα, δεν έχει σημασία – αλλάζουμε τη στάση μας από τον εγωισμό στην εκτίμηση. Αυτή η εκτίμηση γίνεται αντιληπτή από τους άλλους και μια θετική αρμονία αρχίζει να σχηματίζεται στις σχέσεις μας. Κι αυτό με τη σειρά του, θα κάνει τη ζωή μας πιο ικανοποιητική και πιο θετική.

  1. Να γελάμε περισσότερο και, ειδικά, με τον εαυτό μας!

Η ζωή τρέχει γρήγορα, το πρόγραμμά μας είναι γεμάτο, ξεκινάμε σχέσεις και η δουλειά συχνά μοιάζει διεκπεραιωτική και βαρετή. Το να είσαι άνθρωπος μοιάζει όλο και περισσότερο με το να είσαι ρομπότ! Αλλά, αυτή η σοβαρή συμπεριφορά συχνά καταλήγει σε αρνητικότητα.

Το να είμαστε θετικοί σημαίνει να μην παίρνουμε τη ζωή πολύ στα σοβαρά και να χαλαρώνουμε. Αυτή είναι η μόνη ζωή που θα ζήσουμε, γιατί να μην έχουμε καλή διάθεση; Το γέλιο μας βοηθά να γίνουμε θετικοί, φωτίζει τη διάθεσή μας και μας υπενθυμίζει να μην παίρνουμε τα πράγματα πολύ σοβαρά. Είστε εύθικτοι στην ειρωνεία; Έχετε πρόβλημα να γελάτε με αστεία; Συνήθως, οι άνθρωποι που είναι αγχωμένοι και υπερβολικά σοβαροί προσβάλλονται περισσότερο από τον σαρκασμό, επειδή η ζωή τους είναι όλο δουλειά, χωρίς καμιά διασκέδαση.

Αν μπορούμε να μάθουμε να γελάμε με τον εαυτό μας και τα λάθη μας, η ζωή θα μοιάζει περισσότερο με ένα πείραμα για να βρούμε τι μας κάνει ευτυχισμένους. Και για να βρούμε την ευτυχία σημαίνει ότι είμαστε θετικοί.

  1. Να βοηθάμε τους άλλους

Η αρνητικότητα πάει χέρι-χέρι με τον εγωισμό. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους δεν έχουν υψηλότερο σκοπό στη ζωή τους. Εάν όλη η ιστορία αυτού του κόσμου είναι να φροντίζουμε μόνο τον εαυτό μας και κανέναν άλλον, ο δρόμος προς την μακροπρόθεσμη εκπλήρωση και το σκοπό θα είναι πολύ-πολύ μακρύς.

Ο σκοπός συνοδεύεται από θετικότητα. Ο πιο βασικός τρόπος για να δημιουργήσουμε σκοπό και θετικότητα στη ζωή μας είναι να αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα για τους άλλους. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με κάτι μικρό – για παράδειγμα, να ρωτήσουμε κάποιον πώς ήταν η μέρα του, πριν του πούμε για τη δική μας. Η βοήθεια προς τους άλλους θα μας δώσει μια άυλη αίσθηση αξίας που θα μεταφραστεί σε θετικότητα.  Και οι άνθρωποι θα εκτιμήσουν τη βοήθεια  που δέχονται (τουλάχιστον, οι περισσότεροι).

  1. Να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε

Μπορούμε να είμαστε είτε ο καλύτερος φίλος μας, είτε ο χειρότερος εχθρός μας – η αλλαγή ξεκινά από μέσα, ξεκινά από μας. Εάν θέλουμε να γίνουμε πιο θετικοί, καλό θα είναι να αλλάξουμε τη διατύπωση των σκέψεών μας. Είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας και οι αρνητικοί μονόλογοι είναι καταστροφικοί για μια θετική ζωή.  Την επόμενη φορά που θα κάνετε μια αρνητική σκέψη, γράψτε την και επαναδιατυπώστε την με θετική χροιά. Για παράδειγμα, μια σκέψη του τύπου: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα πήγα τόσο χάλια στο τεστ – είμαι άχρηστος/η» μπορεί να αλλάξει σε «Δεν τα πήγα τόσο καλά όσο περίμενα σ’ αυτό το τεστ. Αλλά, ξέρω ότι μπορώ και θα τα πάω καλύτερα την επόμενη φορά».

  1. Να έχουμε γύρω μας θετικούς ανθρώπους

Τείνουμε να μοιάζουμε, σε μεγάλο βαθμό, με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας. Εάν ο κύκλος των φίλων μας είναι γεμάτος αρνητικές ενέργειες και ενεργειακά «βαμπίρ», θα μιμηθούμε ασυναίσθητα αυτή τη συμπεριφορά και θα γίνουμε σαν αυτούς. Καθώς γινόμαστε πιο θετικοί, θα διαπιστώσουμε ότι οι φίλοι μας είτε θα το εκτιμήσουν, είτε θα αντισταθούν στην θετική μας αλλαγή – πρόκειται για μια φυσική ανταπόκριση. Η αλλαγή είναι τρομακτική – αλλά η απομάκρυνση των αρνητικών ανθρώπων από τη ζωή μας είναι ένα τεράστιο βήμα για να γίνουμε πιο θετικοί. Οι θετικοί άνθρωποι αντανακλούν τη θετικότητά τους ο ένας στον άλλον!

  1. Να περάσουμε στη δράση!

Οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να είναι εξαντλητικές και δύσκολες στη διαχείρισή τους. Η αρνητικότητα συνοδεύεται συνήθως από μια παράλογη αντίδραση, ειδικά όταν συνδέεται με σχέσεις, ανθρώπους κι ανησυχίες για το μέλλον. Αυτό, όπως είναι φανερό, βάζει εμπόδια στην πορεία μας να γίνουμε θετικότεροι και συχνά καταλήγει σε περισσότερη ανησυχία, περισσότερο άγχος και περισσότερο φρικάρισμα.

Κι όμως, μπορείτε να μετατρέψετε το αρνητικό άγχος σε θετική δράση. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια απ’ αυτές τις καταστάσεις, απομακρυνθείτε και κάντε ένα διάλειμμα. Με κλειστά τα μάτια, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Μόλις ηρεμήσετε, πλησιάστε πάλι με την κατάσταση (ή το πρόβλημα) με ένα στυλό κι ένα κομμάτι χαρτί. Γράψτε τέσσερις-πέντε ενέργειες ή λύσεις για να ξεκινήσετε να λύνετε το πρόβλημα. Βγείτε από αυτή τη συναισθηματική αρνητικότητα, υιοθετώντας μια θετικά προσανατολισμένη δράση που θα σας βοηθήσει να λύσετε περισσότερα προβλήματα και να ζήσετε θετικά.

  1. Να αναλάβουμε ευθύνη και να σταματήσουμε να είμαστε θύματα!

Είμαστε υπεύθυνοι για τις σκέψεις μας. Οι άνθρωποι που διαρκώς πιστεύουν ότι τα πράγματα συμβαίνουν σ’ αυτούς, παγιδεύονται σε μια νοοτροπία θύματος. Πρόκειται για ένα λεπτό και παραπλανητικό μοτίβο σκέψης. Φράσεις όπως «Πρέπει να δουλέψω» ή «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μου το έκανε αυτό» είναι ενδεικτικές για τη νοοτροπία θύματος. Με το να κατηγορούμε τις περιστάσεις και τους άλλους, απλά δυσκολεύουμε την απόφασή μας να αλλάξουμε κάτι αρνητικό σε θετικό.

Η ανάληψη της απόλυτης ευθύνης για τη ζωή μας, τις σκέψεις και τις ενέργειές μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα βήματα για τη δημιουργία μιας πιο θετικής ζωής. Έχουμε απεριόριστες δυνατότητες μέσα μας για να δημιουργήσουμε τη δική μας πραγματικότητα, να αλλάξουμε τη ζωή μας και να αλλάξουμε τις σκέψεις μας. Όταν αρχίσουμε να το καταλαβαίνουμε  πραγματικά αυτό, ανακαλύπτουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ή να κάνουμε τίποτα, χωρίς να το θέλουμε. Τότε, είμαστε εμείς, που επιλέγουμε πώς θα ανταποκριθούμε σε πρόσωπα και καταστάσεις.

Ας κάνουμε, λοιπόν, θετικές επιλογές που θα μας ωφελήσουν κι ας διώξουμε τη μιζέρια μια και καλή απ’ τη ζωή μας!

 

Παρατηρήστε τις σκέψεις σας – γίνονται λόγια

Παρατηρήστε τα λόγια σας – γίνονται πράξεις

Παρατηρήστε τις πράξεις σας – γίνονται συνήθεια

Παρατηρήστε τις συνήθειές σας – γίνονται ο χαρακτήρας σας

Παρατηρήστε το χαρακτήρα σας – γίνεται το Πεπρωμένο σας