Διάφορα

ΚΑΡΜΑ

Astrology Center

ΚΑΡΜΑ

Astrology Center

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια γενική ιδέα για το κάρμα. Για παράδειγμα, έχετε πιθανά ακούσει τη φράση «ό, τι ανεβαίνει, κατεβαίνει». Ίσως έχετε μια διαίσθηση ότι στη ζωή παίρνουμε αυτό που μας αξίζει. Αλλά, τι είναι το κάρμα; Και τι πρέπει να κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι δεν προσελκύουμε κακό κάρμα; Όπως αποδεικνύεται υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα διαφορετικοί νόμοι του κάρμα. Μόλις μάθετε πώς λειτουργεί κάθε ένας από αυτούς τους νόμους, θα μάθετε πώς να ζείτε με τρόπο που δημιουργεί καλό κάρμα σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει με τα πάντα: από τη σχέση σας ως την καριέρα σας, από την οικονομική σας κατάσταση ως την αυτοπεποίθησή σας.

Είτε θέλετε να δημιουργήσετε περισσότερη θετική ενέργεια, είτε προσπαθείτε να απαλλαγείτε από το κακό κάρμα, αυτός ο οδηγός θα σας δώσει μια καλύτερη αίσθηση για το πώς θα βελτιώσετε το κάρμα σας.

Ο ορισμός του κάρμα

Σύμφωνα με το βασικό Σανσκριτικό ορισμό, κάρμα σημαίνει απλά «δράση». Οι νόμοι του κάρμα αφορούν στη θετική ή αρνητική δύναμη των λέξεων, των σκέψεων και των πράξεών μας.

Στην ουσία, ό, τι κάνουμε δημιουργεί μια αντίστοιχη ενέργεια που μας επιστρέφεται με τη μία ή την άλλη μορφή. Οι δύσκολες καρμικές εμπειρίες καταλύουν τη μάθηση και την ανάπτυξη και μπορούν αργότερα να οδηγήσουν σε καλό κάρμα, αν εργαζόμαστε προς τη θετική αλλαγή. Όλα όσα κάνουμε συνδέονται με το κάρμα μας:

  • Πώς αντιμετωπίζουμε τους άλλους
  • Πώς βλέπουμε το δικό μας ρόλο στον κόσμο
  • Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τους πόρους μας
  • Τι χαρακτηριστικά αναπτύσσουμε

 

Οι 12 νόμοι του κάρμα

Καθώς εξερευνούμε του 12 διαφορετικούς νόμους του κάρμα, ας σκεφτούμε τι ρόλο τους έχουμε δει να παίζουν στη ζωή μας.

Ας σκεφτούμε, επίσης, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις γνώσεις για να δημιουργήσουμε ένα καλό κάρμα που υποστηρίζει τα όνειρα και τους στόχους μας.

κάρμα

Όπως είπαμε και προηγουμένως, το κλειδί για να προχωρήσουμε πέρα από το φαινομενικά «κακό» κάρμα, είναι να ζούμε με ένα τρόπο που δείχνει ότι μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος.

1. Ο Μέγας Νόμος

Μερικές φορές ονομάζεται «ο Νόμος της Αιτίας και του Αποτελέσματος». Ο Μέγας Νόμος μας λέει ότι για να πάρουμε τα πράγματα που θέλουμε, θα πρέπει πρώτα να ενσωματώσουμε αυτά τα πράγματα. Το μήνυμα εδώ είναι παρόμοιο με του νόμου της έλξης. Με άλλα λόγια, αυτό που δίνουμε είναι αυτό που παίρνουμε, είτε είναι θετικό είτε αρνητικό. Έτσι, αν θέλουμε αγάπη στη ζωή μας, να αγαπάμε. Αν θέλουμε να έχουμε οικονομική αφθονία, να γίνουμε γενναιόδωροι. Κι αν θέλουμε να έχουμε ειλικρινείς, ανοιχτές σχέσεις θα πρέπει να είμαστε αυθεντικοί και ειλικρινείς στα άτομα που μας ενδιαφέρουν.

2. Ο Νόμος της Δημιουργίας

Σύμφωνα με τον Καρμικό Νόμο της Δημιουργίας, πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά  στη ζωή μας αν θέλουμε να αποκτήσουμε αυτό που επιθυμούμε. Δεν μπορούμε απλώς να περιμένουμε από τα πράγματα να συμβούν. Θα πρέπει να περιβάλλουμε τον εαυτό μας μ’ αυτό που θέλουμε στη ζωή μας και να κοιτάξουμε στο περιβάλλον μας για ενδείξεις σχετικά με το τι χρειαζόμαστε.

Ένα σημαντικό μέρος της κατανόησης του Νόμου της Δημιουργίας είναι να δούμε ότι τα πράγματα έξω από εμάς, μας λένε τι συμβαίνει μέσα μας. Έτσι, αν δεν μας αρέσει η ζωή μας τώρα, ας κοιτάξουμε μέσα μας κι ας αναρωτηθούμε τι πρέπει να αλλάξει.

3. Ο Νόμος της Ταπεινότητας

Η σημασία του Νόμου της Ταπεινότητας τονίζεται ιδιαίτερα συχνά. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε σχετικά μ’ αυτό τον καρμικό κανόνα είναι ότι πρέπει να αποδεχτούμε την αληθινή πραγματικότητα κάποιας κατάστασης, προτού μπορέσουμε να την αλλάξουμε.

Για παράδειγμα, αν κατηγορούμε συνεχώς τους άλλους για πράγματα που εμείς δημιουργήσαμε ή αν βλέπουμε κάποιον που διαφωνεί μαζί μας σαν εχθρό, είμαστε εκτός πραγματικότητας. Επομένως, θα είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε. Αν παρατηρούμε συστηματικά τον εαυτό μας και τις πράξεις μας, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το Νόμο της Ταπεινότητας.

κάρμα

4. Ο Νόμος της Ανάπτυξης

Αν έχετε ποτέ ακούσει τη φράση «όπου κι αν πας, εκεί είσαι» (δηλαδή, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τον εαυτό του), γνωρίζετε ήδη τη συγκεκριμένη έννοια του Νόμου της Ανάπτυξης.

Το μήνυμα εδώ είναι ότι πρέπει να περιμένετε μια αλλαγή του εαυτού σας, πριν την περιμένετε από τον κόσμο – ή, τους ανθρώπους – γύρω σας. Τελικά, το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι ο εαυτός μας. Επομένως, ο τρόπος που χρησιμοποιούμε αυτό το στοιχείο ελέγχου διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο το σύμπαν ανταποκρίνεται σε μας. Ας εστιάσουμε στην ανάπτυξή μας, προτού προσπαθήσουμε να ελέγξουμε ή να αλλάξουμε τους άλλους – ας τους αφήσουμε να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα σχετικά με το τι πρέπει να αλλάξουν.

5. Ο Νόμος της Υπευθυνότητας

Όσον αφορά το νόημα, σκεφτόμαστε συχνά το κάρμα από την άποψη του Νόμου της Ευθύνης. Για την ακρίβεια, είναι βοηθητικό να θυμόμαστε ότι εμείς είμαστε η πηγή όλων όσων συμβαίνουν στη διάρκεια της ζωή μας. Αυτά που συμβαίνουν γύρω μας είναι ένας καθρέφτης γι’ αυτά που συμβαίνουν μέσα μας – μ’ αυτή την έννοια, είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις εμπειρίες της ζωής μας, είτε είναι φανταστικές,  είτε είναι δυσάρεστες.

Όπως και ο Νόμος της Ανάπτυξης, αυτός ο καρμικός νόμος στοχεύει να μας διδάξει ότι πρέπει να παίρνουμε την ευθύνη των καλών και κακών πραγμάτων που δημιουργούμε, αντί να ψάχνουμε συνέχεια έξω από εμάς για να βρούμε δικαιολογίες.

6. Ο Νόμος της Σύνδεσης

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο επειδή αναρωτιέστε πώς να αφαιρέσετε το κακό κάρμα των εμπειριών του παρελθόντος, να θυμάστε ότι ο Νόμος της Σύνδεσης μπορεί να σας βοηθήσει. Αυτός ο Νόμος δίνει έμφαση στη διασυνδεδεμένη φύση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος και μας υπενθυμίζει ότι ο έλεγχός μας στο παρόν και στο μέλλον μπορεί να μας βοηθήσει να εξαλείψουμε την κακή ενέργεια του παρελθόντος (είτε προέρχεται από την τρέχουσα ζωή μας, είτε από προηγούμενη).

Ένα άλλο σημείο που διατυπώνεται στο Νόμο της Σύνδεσης είναι ότι χρειάζεται χρόνος για να αποκατασταθούν καρμικά λάθη του παρελθόντος. Ωστόσο, κάθε μικρό βήμα μπορεί να έχει απροσδόκητα ισχυρά αποτελέσματα.

κάρμα

7. Ο Νόμος της Εστίασης

Σύμφωνα με το Νόμο της Εστίασης θα τα πάμε καλύτερα στη ζωή μας, αν μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε σε μία μόνο σκέψη και να αποκλείουμε τις άλλες. Το μυαλό μας δεν έχει την ικανότητα να σκέφτεται πολλά πράγματα με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Επομένως, αν έχουμε αρκετούς σημαντικούς στόχους ας προσπαθήσουμε να τους ακολουθήσουμε ολοκληρωτικά και με συνέπεια, αντί να σκορπάμε την ενέργειά μας σε πολλά και διαφορετικά πράγματα. Ένα άλλο ζωτικό μάθημα, εδώ, είναι ότι αν εστιάσουμε στις υψηλότερες αξίες μας, δεν θα μπορούμε να επικεντρωθούμε σε «κατώτερα» συναισθήματα ή σκέψεις, όπως αυτές που προέρχονται από δυσαρέσκεια, θυμό ή κτητικότητα.

8. Ο Νόμος της Προσφοράς και της Φιλοξενίας

Το νόημα του κάρμα συνδέεται στενά με το Νόμο της Προσφοράς και της Φιλοξενίας. Αυτός ο Νόμος διδάσκει ότι εάν πιστεύουμε σε ένα συγκεκριμένο πράγμα, τότε φυσικά θα μας ζητηθεί σε κάποιο στάδιο να δείξουμε τη δέσμευσή μας γι’ αυτή την αλήθεια. Η εστίαση εδώ είναι στη σχέση μεταξύ πίστης και πράξης. Προτείνει και ενθαρρύνει τη σημασία της διασφάλισης, ότι οι ενέργειές μας αντικατοπτρίζουν τις βαθύτερες πεποιθήσεις μας,

Αυτός ο Νόμος αφορά, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο το σύμπαν θα μας «δοκιμάσει». Η ζωή μας δίνει ευκαιρίες να εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε μάθει (και μας δείχνει πότε χρειάζεται να κάνουμε περισσότερη δουλειά σε κάποιο σημείο του χαρακτήρα μας).

9. Ο Νόμος του Εδώ και Τώρα

Όπως είπαμε και πριν, το κάρμα συνδέεται με την αποδοχή της αλήθειας της πραγματικότητάς μας. Οι βουδιστές, συνήθως, συνδέουν το κάρμα με τα θέματα της πραγματικής ζωής στην παρούσα στιγμή. Εάν είμαστε πολύ προσκολλημένοι σε εμπειρίες, συναισθήματα και πεποιθήσεις του παρελθόντος, θα ζούμε πάντα με το ένα πόδι στο παρελθόν. Με τον ίδιο τρόπο, εάν εστιάσουμε στο άγχος ή την απληστία, θα ζούμε πάντα με το ένα πόδι στο μέλλον. Ακολουθώντας το Νόμο του Εδώ και Τώρα, σημαίνει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι το παρόν είναι το μόνο που πραγματικά έχουμε κι ότι σ’ αυτό πρέπει να δεσμευτούμε και να αφοσιωθούμε πλήρως, για να απολαμβάνουμε τη ζωή.

10. Ο Νόμος της Αλλαγής

Όταν σκεφτόμαστε το Νόμο της Αλλαγής, συνδεόμαστε με το μήνυμα ότι το σύμπαν μας δίνει αυτό που χρειαζόμαστε. Έτσι, θα διαπιστώσουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται συνεχώς, μέχρι να αποδείξουμε ότι έχουμε μάθει αυτό που χρειάζεται για να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον. Εάν παρατηρήσετε ότι μοιάζει να είστε κολλημένοι σε κάποιο σημείο, αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει κάτι θεμελιώδες που δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί ή αντιμετωπιστεί.

Στο μεταξύ, εάν τα πράγματα γύρω σας αρχίσουν να αλλάζουν με ξαφνικό και έντονο τρόπο, πάρτε το σαν σημάδι ότι πρόσφατα κάνατε σημαντικά βήματα στην εξέλιξή σας.

κάρμα

11. Ο Νόμος της Υπομονής και της Ανταμοιβής

Για να το πούμε ξεκάθαρα, ο Νόμος της Υπομονής και της Ανταμοιβής ισχυρίζεται ότι όλες οι μεγάλες επιτυχίες μας απαιτούν συνέπεια και σκληρή δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, ανεξάρτητα από τους στόχους που έχουμε για τη ζωή μας.

Εάν περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα, στο τέλος θα απογοητευτούμε. Οι επιτυχίες μας θα είναι μικρές, σε σύγκριση μ’ αυτά που θα μπορούσαμε να πετύχουμε. Αντίθετα, θα πρέπει να ψάξουμε για να καταλάβουμε ποιος είναι ο πραγματικός μας σκοπός. Εάν λειτουργήσουμε σύμφωνα μ’ αυτόν το σκοπό, θα απολαύσουμε την ανταμοιβή του να γνωρίζουμε ότι κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, σ’ αυτή τη ζωή. Με τον καιρό, θα ακολουθήσουν σχετικές επιτυχίες (συναισθηματικές και υλικές).

12. Ο Νόμος της Σημαντικότητας και της Έμπνευσης

Τελευταίος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, ο Νόμος της Σημαντικότητας και της Έμπνευσης είναι ένας καλός Νόμος για να σκεφτείτε, όταν χρειάζεστε μια ώθηση ή αρχίζετε να νιώθετε ότι δεν είστε σημαντικοί.

Αυτή η συγκεκριμένη άποψη του κάρμα τονίζει ότι κάθε τι που κάνουμε θα επηρεάσει το Όλον (σύνολο), όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι. Όποτε κάνουμε δημιουργικές και στοργικές πράξεις στον κόσμο γύρω  μας, εμπνέουμε θετικές συμπεριφορές και στους άλλους και προσελκύουμε περισσότερη θετικότητα στη ζωή μας.

Μπορεί να μην αισθανόμαστε πάντα σημαντικοί, αλλά είμαστε πάντα. Χωρίς την παρουσία μας, η ενέργεια του σύμπαντος θα άλλαζε ριζικά.