Περί Αστρολογίας

Οι 12 Οίκοι

Οι 12 Οίκοι

Οι 12 Οίκοι

Οι 12 Οίκοι

Όπως ένα ρολόι, ο ζωδιακός κύκλος χωρίζεται σε 12 τμήματα, ή οίκους, καθένας απ’ τους οποίους κυβερνάται από διαφορετικό ζώδιο.  Ο ζωδιακός ξεκινά με τον πρώτο οίκο και συνεχίζει με τη φορά του ρολογιού (αριστερόστροφα).  Κάθε οίκος σχετίζεται με ένα σύνολο χαρακτηριστικών, ξεκινώντας από τον εαυτό και επεκτείνεται προς τα έξω, στην κοινωνία  – και  πέρα απ’ αυτή. Τη στιγμή που γεννηθήκαμε, οι πλανήτες ήταν σε συγκεκριμένα ζώδια και οίκους. Όταν ένας αστρολόγος ερμηνεύει τον αστρολογικό μας χάρτη, συνδυάζει την έννοια κάθε πλανήτη, τον οίκο που βρίσκεται και το ζώδιο στο οποίο είναι, για να χαρτογραφήσει τα εμπόδια ή τα δώρα που θα συναντήσουμε σ’ αυτή τη ζωή.

Όταν οι πλανήτες επισκέπτονται έναν οίκο, φωτίζουν αυτό το μέρος του χάρτη μας και ενεργοποιούν τα χαρακτηριστικά του οίκου. Οι αστρολόγοι χρησιμοποιούν τους οίκους για να προβλέψουν ποια μέρη της ζωής μας θα μπουν στο επίκεντρο και πώς μπορούμε να κινηθούμε με τον καλύτερο τρόπο.

Οι πρώτοι έξι οίκοι ονομάζονται «προσωπικοί», ενώ οι έξι τελευταίοι είναι γνωστοί ως «διαπροσωπικοί».

 

Οι 12 αστρολογικοί οίκοι και τι αντιπροσωπεύουν:

1ος Οίκος

Ο ζωδιακός ξεκινά με τον πρώτο οίκο και καλύπτει όλα τα «πρώτα»: πρώτες εντυπώσεις, τον εαυτό και την εμφάνιση, την ηγεσία, τις νέες πρωτοβουλίες, τα νέα ξεκινήματα και τις αρχές. Το σύμβολο στην ακμή αυτού του οίκου αναφέρεται σαν ωροσκόπος. Κυβερνάται από τον Κριό.

2ος Οίκος

Ο δεύτερος οίκος καλύπτει όλα τα θέματα που σχετίζονται με το άμεσο υλικό και φυσικό περιβάλλον – γεύσεις, μυρωδιές, ήχοι, αγγίγματα, βλέμματα. Ο δεύτερος οίκος κυβερνά, επίσης, το εισόδημα, το χρήμα, τις αξίες, τις προτεραιότητες, τις συνήθειες και την αυτοεκτίμηση. Κυβερνάται από τον Ταύρο.

3ος Οίκος

Ο τρίτος οίκος διέπει όλες τις μορφές της επικοινωνίας – ομιλία, σκέψη, συσκευές και μηχανήματα, κινητά τηλέφωνα, άμεσα μηνύματα, κ.λπ. Ο  τρίτος οίκος καλύπτει, επίσης, τα αδέλφια, τους συναδέλφους, τις γειτονιές, τα τοπικά ταξίδια, τις μεταφορές, τις βιβλιοθήκες, τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τις κοινότητες. Κυβερνάται από τους Διδύμους.

4ος Οίκος

Ο τέταρτος οίκος,  που κυβερνάται από τον Καρκίνο,  βρίσκεται στο κάτω μέρος του ζωδιακού κύκλου κι επομένως κυβερνά τα «θεμέλια» όλων των πραγμάτων. Αυτό αφορά τα σπίτι μας, την ιδιωτική ζωή, τη βασική μας ασφάλεια, τους γονείς μας (ειδικά τη μητέρα μας), τα παιδιά, τη θηλυκότητα,  τις δικές μας μητρικές ικανότητες και τη φροντίδα.

5ος Οίκος           

Ο πέμπτος οίκος κυβερνάται από το Λέοντα και διέπει την αυτοέκφραση, τον έρωτα, το δράμα, τη γονιμότητα, τη δημιουργικότητα, τα χρώματα, την προσοχή, το ρομαντισμό, τη διασκέδαση και το παιχνίδι.

6ος Οίκος

Ο έκτος οίκος είναι ο τομέας της υγείας και των υπηρεσιών. Ρυθμίζει τα χρονοδιαγράμματα, την οργάνωση, την καθημερινότητα, τη φυσική κατάσταση, τη διατροφή και την άσκηση, τη χρησιμότητα και την εξυπηρέτηση των άλλων. Κυβερνάται από την Παρθένο.

7ος Οίκος

Ο έβδομος οίκος είναι η περιοχή των σχέσεων και των άλλων ανθρώπων. Κυβερνά όλες τις συνεργασίες – τόσο τις επαγγελματικές, όσο και τις προσωπικές. Επίσης, τις σχέσεις που αφορούν γάμους, συμβόλαια κι επιχειρηματικές συμφωνίες. Κυβερνάται από το Ζυγό.

8ος Οίκος

Ο όγδοος οίκος είναι ένας μυστηριώδης τομέας που διέπει τη γέννηση, το θάνατο, το σεξ, το μετασχηματισμό, τα μυστήρια, τις εναρμονισμένες ενέργειες και τη σύνδεση σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο. Ο όγδοος οίκος κυβερνά, επίσης, την περιουσία και τα χρήματα άλλων ανθρώπων (ακίνητα, κληρονομιές, επενδύσεις κ.λπ.). Κυβερνάται από το Σκορπιό.

9ος Οίκος

Ο ένατος οίκος καλύπτει την υψηλή διανόηση, την επέκταση, τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, τις ξένες γλώσσες, την έμπνευση, την αισιοδοξία, τις εκδόσεις, τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, τα πανεπιστήμια και την ανώτερη εκπαίδευση, την τύχη, το ρίσκο, την περιπέτεια, το τζόγο, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, τα ήθη και την ηθική. Κυβερνάται από τον Τοξότη.

10ος Οίκος

Ο δέκατος οίκος βρίσκεται στο επάνω μέρος, στην κορυφή του αστρολογικού χάρτη. Ο δέκατος οίκος κυβερνά τις δομές, τις εταιρείες, την παράδοση, τη δημόσια εικόνα, τη φήμη, τις τιμές, τα επιτεύγματα, τα βραβεία, τα όρια, τους κανόνες, την πειθαρχία, την εξουσία, τους πατέρες και την πατρότητα. Η ακμή του δέκατου οίκου λέγεται, επίσης, Μεσουράνημα (MC) και χρησιμοποιείται από τους αστρολόγους για την ερμηνεία της επαγγελματικής πορείας. Κυβερνάται από τον Αιγόκερω.

11ος Οίκος

Ο ενδέκατος οίκος διέπει τις ομάδες, τις φιλίες, την κοινωνία, την τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά μέσα, τη δικτύωση, την  κοινωνική δικαιοσύνη, την εξέγερση και τους ανθρωπιστικούς σκοπούς. Επίσης, κυβερνά την πρωτοτυπία, την εκκεντρικότητα, τα ξαφνικά γεγονότα, τις εκπλήξεις, τις εφευρέσεις, την αστρονομία, την επιστημονική φαντασία κι όλα όσα αφορούν στο μέλλον. Κυβερνάται από τον Υδροχόο.

12ος Οίκος

Ο ζωδιακός κύκλος ολοκληρώνεται με τον δωδέκατο και τελευταίο οίκο, ο οποίος διέπει το τέλος, τον επίλογο, το συμπέρασμα. Αυτός ο οίκος κυβερνά τις τελικές φάσεις ενός έργου, το κλείσιμο εκκρεμοτήτων, τις ολοκληρώσεις, τη μετά  θάνατον ζωή, τα γηρατειά και την υποταγή.  Συνδέεται, επίσης, με το διαχωρισμό από την κοινωνία – τα ιδρύματα, τα νοσοκομεία, τις φυλακές, τα κρυφά σχέδια και τους μυστικούς εχθρούς. Κυβερνά, ακόμη, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τις τέχνες, τον κινηματογράφο, το χορό, την ποίηση, τα περιοδικά και το υποσυνείδητο. Κυβερνάται από τους Ιχθύες.