Διάφορα

ΡΟΥΝΟΙ – ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Αστρολογικές Τηλεφωνικές Προβλέψεις

ΡΟΥΝΟΙ - ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Αστρολογικές Τηλεφωνικές Προβλέψεις

Ανακαλύψτε το Μαντείο των Νορβηγών θεών.

Μάθετε τα μυστικά αυτού του μαγικού αλφάβητου που παραδόθηκε στην ανθρωπότητα από το Νορβηγό θεό Odin, με τη μορφή ρούνων.

Παρόλο που οι πρώτοι Νορβηγικοί και Κελτικοί ρούνοι ήταν σκαλισμένοι σε ξύλο, αυτοί που έχουν επιβιώσει ως τις μέρες μας ήταν χαραγμένοι σε ξίφη, δαχτυλίδια, νομίσματα, ακόμα και σε πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για να μεταδώσουν μηνύματα.

Η προέλευσή τους είναι πολύ μακρινή  κι επιβίωσαν για δέκα αιώνες, μέχρι τα πρώτα χρόνια του Μεσαίωνα, ως ένα θεϊκό αλφάβητο που επέτρεπε την επαφή με τους θεούς της σκανδιναβικής μυθολογίας.

Τι είναι οι ρούνοι;

Οι ρούνοι είναι μια ομάδα αλφάβητων που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα από τους γερμανικούς λαούς της βόρειας Ευρώπης, και που επέζησε έως ότου η Ιερά Εξέταση επιδίωξε την εξάλειψή τους ως σημάδι μαγείας, το 13ο αιώνα. Ωστόσο, γιατί δημιουργήθηκαν αυτά τα αλφάβητα; Ποια ήταν η λειτουργία τους και γιατί θεωρήθηκαν μαγικά;

Οι Νορβηγικοί και Κέλτικοι ρούνοι δεν δημιουργήθηκαν για λογοτεχνικούς σκοπούς ή για να εκφράσουν περίπλοκες ιδέες, αλλά για να τιμήσουν τους πολεμιστές και να γιορτάσουν τους θεούς. Γι’ αυτό το λόγο, στη διάρκεια των δέκα αιώνων ύπαρξής τους, τα ρουνικά αλφάβητα εξελίχθηκαν σε μαγικούς ρούνους που χρησίμευαν ως προφητείες των Νορβηγών θεών: χρησιμοποιούνταν, δηλαδή, για την επικοινωνία με τους θεούς.

Αρχικά, πιστεύεται ότι έπαιρναν μέρος στις νεκρώσιμες ακολουθίες: αυτά τα γωνιώδη σύμβολα που δημιουργήθηκαν και χαράχθηκαν σε σκληρά υλικά, αφιερώνονταν στους τάφους για να θυμούνται τις πιο σημαντικές πράξεις αυτού που έφυγε. Ωστόσο, στη Νορβηγική μυθολογία οι ρούνοι έγιναν ιερά στοιχεία, γιατί πίστευαν ότι ήταν το δώρο του Odin στην ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με το «Hávamál», ένα από τα λυρικά έπη της Νορβηγικής μυθολογίας που γράφτηκε γύρω στο 800 μ.Χ. αναφέρει ότι «όλα όσα ζητάς από τους ρούνους θ’ αποδειχθούν αληθινά – αυτούς, που προέρχονται απ’ τους θεούς – που τους κατεργάστηκαν οι υψηλές δυνάμεις και τους ζωγράφισε ο Odin – τότε η σιωπή είναι σίγουρα καλύτερη».

Λόγω της θεϊκής τους προέλευσης, παρά την απαγόρευσή τους, τα γραφήματά τους επέζησαν στους εσωτερικούς κι απόκρυφους κύκλους και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για τελετουργικούς σκοπούς και ως εργαλείο για την πρόβλεψη του μέλλοντος.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ρούνων των Βίκινγκς  και των Κέλτικων ρούνων;

Οι Νορβηγικοί ρούνοι θεωρούνται ένα από τα παλαιότερα αλφάβητα, καθώς πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στους προϊστορικούς χρόνους, ερμηνεύτηκαν κι εξαπλώθηκαν κατά την Εποχή του Χαλκού, αν και η ημερομηνία τους δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια.

Για αιώνες, οι Βίκινγκς χρησιμοποίησαν τους μαγικούς ρούνους για να προσελκύσουν και να προβάλουν ενέργειες που προέρχονται από τη μετά θάνατον ζωή και να συμβουλευτούν το μαντείο των θεών. Καθώς θεωρήθηκε ένα θείο δώρο από τους θεούς, αυτό  το αλφάβητο το συμβουλεύτηκαν βασιλιάδες,  πρίγκηπες και πολεμιστές για να μάθουν το μέλλον του βασιλείου τους ή το αποτέλεσμα μιας μάχης.

Η δεισιδαιμονία σχετικά μ’ αυτά τα σκανδιναβικά σύμβολα ήταν τόσο δυνατή, που τα χάρασσαν σε σπαθιά, δαχτυλίδια, νομίσματα και σημαίες για να ζητήσουν προστασία και δύναμη, και σε πέτρες και φυλαχτά για να χρησιμοποιηθούν ως τυχερά γούρια και για να κάνουν τελετές και ξόρκια.

Σύμφωνα με το νορβηγικό θρύλο, μετά από εννέα μέρες νηστείας, ο θεός Odin ανακάλυψε τους ρούνους και τους έδωσε νόημα. Αυτός ο μύθος για την προέλευσή τους είναι κοινός και για τους Κέλτικους ρούνους, οι οποίοι κληρονόμησαν από τους Νορβηγικούς ρούνους τις γνώσεις και τη χρήση τους. Ωστόσο, οι Κέλτικοι λαοί απέκτησαν τη δική τους προσωπικότητα κι ανέπτυξαν, επίσης, τους ιδιαίτερα μαγικούς τους ρούνους.

Ξεκινώντας από την ίδια θεϊκή προέλευση, το αρχικό Κελτικό αλφάβητο περιλάμβανε 15 χαρακτήρες, στους οποίους οι Σκανδιναβοί πρόσθεσαν άλλους 8 κι έτσι δημιούργησαν ένα κώδικα από 24 γράμματα, γνωστό ως Elder Futhark. Κάθε ένας από τους Κέλτικους ρούνους συνδέεται με έναν θεό, ένα ορυκτό ή ένα φυτό, που δημιούργησε έναν ολόκληρο κώδικα εννοιών.

Για παράδειγμα, ο Κέλτικος ρούνος [Fehu] σημαίνει «πλούτο» που αποκτάται μέσω προσπάθειας και εργασίας, ενώ ο Κέλτικος ρούνος [Isa] αναφέρεται στα εμπόδια αυτής της πορείας. Οπότε, καθώς χρησιμοποιήθηκαν και για τις μαγικές τους λειτουργίες, σε αντίθεση με τους Νορβηγικούς ρούνους, οι Κέλτικοι ανέπτυξαν τη δική τους προσωπικότητα που συνδέεται με την Κελτική παράδοση.

Η Χρήση των Ρούνων ως Μέθοδος Μαντείας

Τόσο οι σαξονικοί όσο και οι σκανδιναβικοί ρούνοι είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους μαντείας, επειδή στην αρχαιότητα αυτοί οι λαοί πίστευαν ότι είναι ιερά σύμβολα που δόθηκαν στην ανθρωπότητα από τους θεούς, έτσι ώστε να προβλέψουν το μέλλον, να επικαλεστούν καλή τύχη και να ζητήσουν προστασία.

Αν και η χρήση τους απαγορεύτηκε, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, επέζησαν χάρη στους αποκρυφιστικούς κύκλους που τους χρησιμοποιούσαν κρυφά ως προφητείες και για τελετές. Οι Κελτικοί και οι Σκανδιναβικοί ρούνοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως μέθοδοι μαντείας. Αλλά, πώς διαβάζονται αυτά τα περίεργα σύμβολα;

Σύμφωνα με τη μέθοδο των ρούνων του Odin, για να επικαλεστεί κάποιος τη μαντική δύναμη των ρούνων πρέπει να τους βάλει σε ένα μαύρο σακουλάκι και να τους ανακατέψει, ενώ κάνει την ερώτηση που θέλει. Στη συνέχεια, βγάζει τους ρούνους έξω έναν προς έναν μέχρι να σχηματίσουν ένα μήνυμα, για το οποίο πρέπει να ξέρει πώς να αποκρυπτογραφήσει τον κώδικα.

Υπάρχει και η μέθοδος των τριών ρούνων, στην οποία βγαίνουν τρεις ρούνοι και διαβάζονται από τα δεξιά προς τα αριστερά: ο πρώτος υποδεικνύει την παρούσα στιγμή, ο δεύτερος τα εμπόδια και ο τρίτος, τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει το άτομο. Στην κάθετη διανομή, πέντε ρούνοι βγαίνουν και τοποθετούνται σε κατακόρυφη γραμμή από πάνω προς τα κάτω, που συμβολίζουν με τη σειρά: την τωρινή κατάσταση, την πρόκληση, τη διαδρομή που προτείνεται, τη θυσία και τη νέα κατάσταση που θα εμφανιστεί.

Το νόημα των μαγικών ρούνων

Όπως είδαμε, το αλφάβητο Elder Futhark αποτελείται από 24 γράμματα και κάθε ένα απ’ αυτά αποκαλύπτει ένα πολύ ιδιαίτερο νόημα. Αν δώσετε προσοχή στο νόημα του καθένα, θα είστε σε θέση να διαβάσετε την απάντηση που δόθηκε από τους θεούς στην ερώτηση που κάνατε με τη μέθοδο του Odin.

Fehu

Δείχνει την άφιξη του πλούτου μέσω υλικών αγαθών και την αρχή μιας περιόδου καλής τύχης. Νέες ερωτικές σχέσεις θα εμφανιστούν και η γονιμότητα θα αυξηθεί.

Uruz

Πρόκειται για απώλεια που σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου και την αρχή μιας περιόδου νέων ευκαιριών. Είναι μια ριζική αλλαγή, στην οποία η επιστήμη οδηγεί στη γνώση και τα πάθη επιτυγχάνουν το μεγαλείο της αγάπης

Thurisaz

Ζητά να γίνει μελέτη πριν την πράξη, υπάρχει  ανάγκη να στραφούμε στη λογική και να λύσουμε ζητήματα με αυτοσυγκράτηση. Τα πάθη μας εμποδίζουν να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά, όταν είμαστε ερωτευμένοι.

Ansuz

Ανακοινώνει τον ερχομό ενός νέου μηνύματος που μας  βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα μια χαοτική κατάσταση. Υποδηλώνει, επίσης, καλοτυχία στην αγάπη και τη φιλία.

Raidho

Αυτός ο ρούνος προβλέπει την έναρξη συναρπαστικών ταξιδιών, για να εξερευνήσουμε άγνωστες περιοχές, όπου η τόλμη και η γενναιότητα ανταμείβονται με προστασία.

Gyfu

Βρίσκουμε ένα σημείο επαφής με κάποιον πολύ ξεχωριστό. Σε αισθηματικό επίπεδο υποδηλώνει την εκπλήρωση στην ερωτική μας ζωή και στη ζωή μας, γενικά, ενότητα και συνεργασία.

Isa

Οι ενέργειες οδηγούν σε βιασύνη και στην αλλαγή της φυσικής σειράς των γεγονότων. Οπότε, θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε υπομονετικά και να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε.

Hagalaz

Γινόμαστε λιγότερο σαφείς, αισιόδοξοι και δυνατοί και βλέπουμε τον ερχομό μιας κρίσης που διαλύει όλα όσα ήταν ενωμένα. Έκρηξη κι απαισιοδοξία, απώλεια αναφοράς και σύγχυση.

Berkana

Πρόκειται για έναν προστατευτικό ρούνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γούρι και δείχνει μια θετική αλλαγή που εμφανίζεται μέσω της εσωτερικής ανάπτυξης.

Jera

Υποδηλώνει την εκπλήρωση στον έρωτα, μέσω μιας ξεχωριστής επαφής. Στη ζωή μας, γενικότερα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να δρέψουμε τους καρπούς της προσπάθειάς μας και να απολαύσουμε τα αποτελέσματα της εργασίας μας.

Kenaz

Το πνεύμα μας ξαφνικά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην αγάπη ή το μίσος, την αλήθεια ή την εξαπάτηση. Οι κόμποι έχουν λυθεί και τα προβλήματα το ίδιο.

Nauthiz

Ο πόνος λειτουργεί σαν μαθησιακή εμπειρία, δημιουργώντας σοφία  για να αφομοιώσει τις κακές εμπειρίες γόνιμων ανακαλύψεων, που μας βοηθούν να ενεργήσουμε πιο λογικά.

Sowilo

Είναι ο ξεκάθαρος δρόμος που οδηγεί τους στόχους μας στην επιτυχία, μέσα από το μονοπάτι της υπέρβασης και τη δύναμη της επιμονής.

Laguz

Είναι η αφύπνιση της διαίσθησής μας, αυτή η εσωτερική πλευρά που υπάρχει μέσα μας και τώρα βρίσκει το φως να εκδηλωθεί ουσιαστικά και να δώσει σοφία.

Ingwaz

Σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου δρόμου προς την ολοκλήρωση των μισοτελειωμένων μας στόχων, με ικανοποιητικό τρόπο κι εξαφανίζοντας τις αμφιβολίες μας.

Perthro

Η μοίρα ανακινεί κάτι που παραμένει κρυμμένο για να το φέρει στο φως. Έτσι, είναι πιθανό να αποκαλυφθούν ανείπωτα μυστικά και να εκτεθούν όλα τα είδη εξαπάτησης.

Algiz

Είναι μια μαγικά καταξιωμένη σύνδεση ανάμεσα σε δυο κόσμους, τον ανθρώπινο και το θείο – ένα προστατευτικό θεϊκό φως έρχεται, φέρνοντας τα δώρα της προστασίας και της αποκάλυψης.

Tiwaz

Το θάρρος, η ευφυία και η δύναμη που διοχετεύονται μέσω της δράσης, κατακτούν τις διχαστικές δυνάμεις του σύμπαντος. Επιτυχία, θρίαμβος, κατάκτηση.

Mannaz

Σύμφωνα μ’ αυτό το ρούνο, αποκτούμε νέες πνευματικές δυνάμεις –  η νοημοσύνη και η ικανότητα να σκεφτόμαστε  και να διακρίνουμε, αυξάνονται. Εσωτερική ισορροπία και αποκαλυπτική συνειδητότητα.

Dagaz

Η διορατικότητα για την επίλυση μιας συγκρουόμενης κατάστασης οδηγεί σε μια αναγέννηση, σε μια αφύπνιση για μια αποκαλυπτική και ικανοποιητική ζωή.

Othala

Προβλέπει την επίτευξη της ελευθερίας μέσω δύσκολων και επίπονων αποφάσεων που απαιτούν γενναιότητα και προσφέρουν, σε αντάλλαγμα, ανεξαρτησία, ικανοποίηση και εκπλήρωση.

Eihwaz

Το να περιμένουμε υπομονετικά χωρίς να κάνουμε το λάθος να πιέζουμε τα πράγματα, είναι απαραίτητο για να πάρουμε σωστές αποφάσεις σε κάθε μας βήμα. Αποφεύγουμε τις παρεμβάσεις άλλων ανθρώπων στα θέματά μας.

Wunjo

Η αρμονία, η ευημερία και η συντροφικότητα γεμίζουν το κενό που δημιουργούν οι κακές στιγμές όταν φεύγουν και, τώρα, το μέλλον φαίνεται αισιόδοξο και γεμάτο δυνατότητες.

Ehwaz

Εκφράζει την ακριβή ισορροπία μεταξύ αντιθέτων, και ταυτόχρονα,  συμπληρωματικών δυνάμεων για να διασφαλιστεί η σταθερή πρόοδος μέσω της δύναμης και της πίστης και αποφεύγοντας τους κινδύνους.

Ρούνοι Προστασίας

Όπως είδαμε, οι ρούνοι είναι γράμματα αρχαίων αλφαβήτων με θεϊκές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η μαντεία, ως χρησμός των θεών. Ωστόσο, οι μαγικοί ρούνοι έχουν, επίσης,  χρησιμοποιηθεί  από την αρχαιότητα ως μέσο προστασίας, καθώς προσελκύουν τις θεϊκές δυνάμεις κατά τη διάρκεια μιας αποστολής.

Επομένως, οι ρούνοι που είναι χαραγμένοι σε σπαθιά, δαχτυλίδια, νομίσματα, πέτρες και φυλαχτά από ξύλο λειτουργούν σαν τυχερό γούρι που προστατεύει από κινδύνους και φέρνει καλή τύχη, γονιμότητα κι επιτυχία. Οι πέντε ρούνοι προστασίας είναι ο Tiwaz-η τύχη του πολεμιστή, ο Ingwaz-η εκδήλωση δύναμης, ο Algiz-η θεϊκή προστασία, ο Eihwaz-η άμυνα και ο Ehwaz-η κίνηση.